USKORO NOVI EKONOMSKI MRAK: Akcije nekih od najvećih svetskih kompanija u slobodnom padu, gube milijarde! (FOTO, VIDEO)

Akcije najboljih svetskih tehnoloških kompanija potonule su nakon upozorenja vodeće investicione banke da njihova vrednost raste prebrzo

 

Na kraju trgovanja u petak, akcije Epla bile su u padu četiri odsto, što je ravno gubitku tržišne kapitalizacije najvrednije kompanije na svetu od 30 milijardi dolara.

Akcije Guglovog oca Alfabeta izgubile su tri procenta, koliko su u gubitku i deonice Fejsbuka i Amazona. Majkrosoft je u minusu dva odsto. Indeks tehnoloških kompanija Nasdak u gubitku je takođe dva odsto.

Investitori već neko vreme osećaju nelagodu zbog astronomskog rasta vrednosti najvećih tehnoloških kompanija, ali je rasprodaja u petak podstaknuta izveštajem direktora investicija Goldman Saksa došla kao upozorenje od rastućih rizika pet vodećih tehnoloških akcija.

techcbs.jpg

Skoro 40 odsto dobitaka u celom S&P 500 indeksu ove godine potiče upravo odatle, iako tih pet akcija čine svega 13 procenata tržišne vrednosti kompanija u indeksu, preneo je B92.

Akcije Fejsbuka, Amazona, Majkrosofta, Alfabeta i Epla dodali su ukupno 600 milijardi dolara tržišne dokapitalizacije ove godine, što je ravno BDP-u Hong Konga i Južne Afrike zajedno, upozorava se u izveštaju Goldman Saksa.

amzncbs.png

 

Pročitajte još:SAD PRIZNALE: Ruski Suhoj postrojio NATO eskadrilu juče, presretnuti iznad Kaliningrada – Pentagon testirao tajni projekat! (FOTO/VIDEO)

KIM PSIHOLOŠKI MALTRETIRA AMERE: Sprema im bombastično iznenadjenje! (FOTO, VIDEO)

SNP 1389 UPOZORAVA, NISTE DOBRODOŠLI: ”Dinko, proći ćeš kao Edita” – novosadjani pozvali na protest i bojkot filma ”Kosovo Nazdavlje! Gëzuar” ! (FOTO)

Izvor: Blic/BBN

Top