PUTIN DAO GARANCIJU: Srbija dobija prvih 6 migova sledećeg meseca, susret na marginama samita u Kazahstanu – panika u Prištini! (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin lično je danas garantovao šefu naše države Aleksandru Vučiću da će šest “migova 29”, za potrebe Vojske Srbije stići najkasnije do sredine jula.

Ovo je najznačajniji detalj iz razgovora dvojice državnika na marginama ekonomskog skupa u Kazahstanu. Prema našim informacijama, Putin i Vučić su u srdačnom razgovoru razmatrali i političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Ruskog predsednika je zanimalo i kako Vučić vidi odnose u regionu i narastajuće pretnje albanskog ekstremizma, navode Večernje novosti.

Vučić je u Astani, kao specijalni gost predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, bio na otvaranju izložbe “Ekspo 2017”, gde su se okupili mnogobrojni svetski lideri. Osim Putina, stigli su i kineski predsednik Si Đinping, indijski, luksemburški, pakistanski premijer i drugi šefovi država ili vlada. Za njih je organizovana i svečana večera.

– Srbija gradi novi imidž i novo lice, ne samo prema zapadu, već i ka istoku. Uspeli smo da zauzmemo veoma visoko mesto, zbog naše politike očuvanja nezavisnosti i suvereniteta, i samostalnog donošenja odluka u spoljnopolitičkom delovanju i obraćanju – poručio je Vučić.

Posle razgovora koje je imao u glavnom gradu Kazahstana sa premijerom Bakitzanom Sagintajevom i predsednikom Senata parlamenta Kasimom-Žomartom, kojem je uručio Orden srpske zastave prvog stepena, Vučić je preneo da ova zemlja ostaje pri stavu da ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije:

– Ovo je većinski muslimanska zemlja i u njoj imamo iskrenog prijatelja. Oni ne žele da priznaju nezavisnost Kosova ni po koju cenu, bez obzira na to što ima mnogo poslovnih ljudi koji su prijatelji i sa predsednikom i sa njihovim rukovodstvom. Time pokazuju kako čuvaju nezavisnost i suverenost svoje zemlje, ali i ogromno prijateljstvo prema Srbiji.

On je otkrio i da je jedna kazahstanska kompanija zainteresovana za “Petrohemiju”, kao i da postoji i mogućnost saradnje u namenskoj industriji i razvoju banjskog turizma. Vučić je danas posetio i dve fabrike kazahstanske odbrambene industrije u kojima je moglo da se vidi kako dobro funkcioniše saradnja sa stranim firmama.

U kompaniji “Paramaunt”, koja je kazahstansko i južnoafričko preduzeće, video je, kako je preneo, veličanstvena borbena vozila “arlan” i “baris”, a za drugu kompaniju, “Aselsan”, kazao je da je naprednija od “Teleoptika” i primer je onoga kako bismo želeli da izgleda “Teleoptik” i tamošnja proizvodnja žiroskopa, teleoptičkih uređaja.

– Nastavljamo razgovore, oni su posetili Veliku Planu, videli “lazara” i određene prednosti u odnosu na “baris”. Oni imaju bolju zaštitu od mina sa donje strane, ali mi imamo neke druge bolje stvari, posebno vatrenu zaštitu i mogućnosti za odbranu vojnika u vozilu.

Tači ”uplašen”

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je pre nekoliko dana da pretnju zemljama u regionu predstavljaju, kako tvrdi, ruske vojne snage i ruski avioni u Srbiji, a ne transformacija Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova koju niko ne može da spreči, prenosi kosovska štampa.

“Kosovo je suverena država i kao i svaka nezavisna zemlja ima pravo na svoju vojsku, i to će se desiti tokom ove godine”, rekao je Tači i dodao da će te mutietničke snage biti obučene u skladu sa NATO standardima, prenosi list Ljajmi.

“Jedina pretnja su ruske vojne snage i ruski avioni u Srbiji”, rekao je Tači.

On je dodao da je Kosovo član različitih globalnih međunarodnih, političkih, ekonomskih i sportskih organizacija “i svaki dan ima sve veći uticaj i poštovanje u međunarodnoj zajednici”.

Tači je rekao da očekuje da će Rusija promeniti stav i učiniti korake ka priznavanju Kosova i otvoriti put da Kosovo postane punopravna članica UN-a.

“To bi bilo i u interesu Srbije jer bi Srbiju oslobodilo od jednog teškog bremena, a to je mit o Kosovu”, naveo je Tači.

“Mi smo taoci veta Rusije i dok Moskva ne promeni tu svoju poziciju, ostaje kako je sada”, rekao je Tači u intervjuu za hrvatski Jutarnji list.

Tači je komentarišući konstataciju novinara da je Kosovo priznalo 114 zemalja, ali da dve velike sile nisu – Rusija i Kina, kao i neke od evropskih zemlja od kojih je pet članica EU, rekao da je važno znati da te zemlje nisu protiv Kosova, nego ga ne priznaju zbog svojih unutrašnjih političkih prilika i okolnosti.

Tih pet zemalja EU su, kako je dodao, istovremeno priznale Ahtisarijev dokument “na kojem je sagrađena nezavisnost Kosova”.

”Srbija ima snažnu podršku Rusije”

Predsednik Kosova Hašim Tači u pismu generalnom sekretaru sredinom marta NATO Jensu Stoltenbergu naveo je da je transformacija Bezbednosne snage Kosova (BSK) neophodan korak i suvereno pravo Kosova za stvaranje odbrambene snage koja će štititi teritorijalni integritet i doprineti miru i sigurnosti u regionu.

Prema toj opciji nije potrebno menjati naziv i nema potrebe za izmenama i dopunama Ustava Kosova.

To takođe ne traži dvotrećinsku većinu glasova svih poslanika i poslanika manjinskih zajednica. Izmene i dopune zakona se mogu usvojiti prostom većinom ukupnog broja poslanika Skupštine Kosova.

Kosovski predsednik istakao je da Kosovo ostaje snažno opredeljeno za proces normalizacije odnosa sa Srbijom, ali da Srbija uz snažnu podršku Rusije nema taj cilj.

“Naprotiv Srbija i dalje ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu i nastavlja da obezbeđuje sve više naoružanja od Rusije, uključujući i borbene avione MIG 29”, piše Tači.

Prema Tačijevom mišljenju, transformacija BSK koja se predlaže novim zakonom, ne može se tumačiti kao jednostrani akt.

“Takav se može videti jedino ako vi kažete da Kosovo treba da dobije podršku Srbije kako bi stvorilo svoju odbrambenu vojnu snagu”, napisao je Tači i izrazio žaljenje što je Stoltenberg u svojstvu generalnog sekretara NATO-a najavio moguće posledice u saradnji NATO i BSK u slučaju promene mandata BSK.

Izražavajući najveće poštovanje za NATO i zemlje članice Tači je naveo da je Kosovo odlučno da proces okonča na transparentan i sveobuhvatan način.

Pročitajte još: PROTEST U NOVOM SADU: Desničari pozvali na bojkot N1, SNP Naši traži otkazivanje projekcije šiptarskog filma – ”Soroš platio reklamu za OVK” (FOTO/VIDEO)

DETALJ KOJI JE SVIMA PROMAKAO: Kineski predsednik stigao sam na sastanak sa ruskom delegacijom – evo šta mu je Putin odgovorio! (VIDEO)

NATO UZEO PRVU ŽRTVU: Bugarski vojni helikopter pao tokom vojnih vežbi u Crnom moru, poginuo pilot! (VIDEO)

Izvor: Kurir,Večernje novosti, Agencije

 

Top