HEZBOLAH ZAPRETIO PENTAGONU: Asadove snage povukle crvenu liniju, Tramp napravio veliku grešku – Iran ulazi u rat protiv ID! (VIDEO)

Libanski pokret Hezbolah je osudio jučerašnje napade u Teheranu i izdao sledeće saopštenje:

Hezbolah osuđuje teroristički zločin zlih ruku u iranskom glavnom gradu Teheranu, koji je ciljao Islamsku savetodavnu skupštinu Medžlis i područje u blizini mauzoleja Imama Homeinija, koji je ostavio veliki broj nevinih mučenika i ranjenih.

Ovaj dvostruki zločin predstavlja pokušaj poigravanja sa bezbednošću i stabilnošću Islamske republike i pokušaja da se utiče na njen čvrstu odluku da podrži pokrete otpora u regionu. Namera je da se ovim zločinom, takođe, utiče i na poziciju Irana kao jakog bedema protiv hegemonije, arogancije i terorizma.

Zločini koje teroristi sprovode u našem regionu i širom sveta su rezultat međunarodnog destruktivnog plana koji podržavaju i štite poznata regionalna rukovodstva. Svakom razumnom čoveku su poznate i sile koje su iza ove bande i izvršitelja ovih vojno-terorističkih dela Jasno je da su zločini u Teheranu očekivani i praktični ishod regionalne i međunarodne eskalacije u regionu.

Predsednik Rusije izjavio je saučešće Irancima zbog ovog zločina terorista ID u Teheranu i pozvao na nastavak zajedničkog delovanja protiv ove pretnje.

Pokret Hezbolah upućuje iskreno saučešće Imamu Sajedu Aliju Hamneiju, iranskom rukovodstvu, narodu, kao i porodicama posvećenih mučenika. Pokret Hezbolah se, takođe, nada brzom oporavku ranjenih, prenela je ”Pravda”.

Podsećamo, koalicija oko Asada u kojoj je i Hezbolah, zapretila je Pentagonu i trupama SAD u Siriji da će biti na udaru njihovih snaga ako ”pređu crvenu liniju”, preneo je Rojters.

Stručni kosultanti ”BBN” za Bliski Istok iz Teherana ističu da se u proteklom periodu formiralo veliko javno mnjenje koje ukazuje na potrebu da se Iran intenzivnije uključi u rat u Siriji, o čemu svedoče i nedavni napadi, oni su podvukli da će oni zacementirati rešenost Teherana da se razračuna sa ID u saradnji sa Rusijom i Sirijom.

”Veliki uspesi Irana i Sirije uz podršku libanskog Hezbolaha i Kurda, šalju jasan signal da je region pred velikim izazovom, pogotovo ako uzmemo u obrzir referendum o pitanju Kurda u severnom Iraku, odnosno začetku prekomponovanja granica koje će imati ogroman uticaj na Tursku i intergritet Sirije u budućnosti. Teroristi su trenutno u defanzivi i pokazali su se nemoćnom da zadrži teritoriju, ali će još mnogo godina predstavljati veliku pretnju po regionalnu i globalnu bezbednost,” saznaje BBN iz Teherana.

Kao jedan od mogućih poteza Teherana, koji bi ipak želeo da izbegne preteranu umešanost, mogla bi da bude i davanje baze Rusiji na korišćenje, budući da je dozvola za sletanje ruskih aviona u baze u Iranu ukinuta nakon medijskih navoda o saradnji sa ruskom vojskom u dejstvima u Siriji.

Podsećamo, iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif izjavio je krajem aprila u zvaničnoj posedi Moskvi da ”Rusija u određenim slučajevima” može da koristi iranske vojne baze kako bi se borila protiv militanata u Siriji, preneo Reuters.

Poletanja su obustavljene nakon što je informacija o njima procurela u javnost i pošto je nekoliko ministara okarakterisalo odobrenje kao kršenje iranskog ustava u kojem se zavranjuju strane vojne baze. Iranski ministar odbrane tada je javno kritikovao Moskvu zbog “hvalisavosti”.

Ovog puta, međutim, Zarif je izjavio kako Rusija nema svoju vojnu bazu u Iranu, već se radi o dobroj saradnji “od slučaja do slučaja, kada je neophodno za Ruse kako bi se borili protiv terorizma, koristiće iranske objekte”, navodi Nedeljnik.

Saudijci stoje iza napada

 

Iranska revolucionarna garda optužula je Saudijsku Arabiju da stoji iza jučerašnjih terorističkih napada u Teheranu, prenosi ”Blic”.

– Ovaj teroristički napad dogodio se svega nedelju dana nakon sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i saudijskih lidera koji podržavaju teroriste. Činjenica da je ID preuzela odgovornost dokazuje da su oni umešani u ovaj brutalni napad – navodi se u izjavi koju prenosi Rojters.

Agencija navodi da je odgovornost za napade u Iranu, zemlji koju čvrsto kontrolišu šiitski muslimani, prva preuzela Islamska država, ekstremistička organizacija sunitskih muslimana.

Brigadni general Salami obećao je osvetu Islamskoj državi i njenim saveznicima.

“Da ne bude bilo kakve nedoumice, mi ćemo se za današnje napade u Teheranu osvetiti teroristima, njihovim podružnicama i onima koji ih podržavaju”, rekao je Salami iranskim državnim medijima.

Revolucionarne garde je u saopštenju navela da je “dokazala već u prošlosti da će se osvetiti za bilo koju nevino prolivenu krv” u Iranu.

Talačka kriza trajala je skoro ceo dan, a napadu je poginulo 12 osoba uključujući i četvoro terorista. Gotovo istovremeno, na drugom kraju grada došlo je do pucanjave, a potom se žena bombaš samoubica raznela ispred mauzoleja imama Homeinija. Za oba napada odgovornost je preuzela Islamska država, preneli su mediji u regionu.

Pročitajte još: BOLESNO-SNIMALI POKOLJ: ID teroristi snimali sebe kako ubijaju po parlametnu u Teheranu! (VIDEO)

NEZAPAMĆENI TEROR U CG: Haos u Pogorici zbog NATO, režim preti hapšenjem i kaznama – alijansa brutalno ponižava Crnogorce!

BOMBARDOVANJE EVROPE SE NASTAVLJA: Pogledajte čija ambasada je nastradala u Ukrajini (VIDEO)

Izvor: BBN, Pravda, Newsweek.rs

Top