NEZAPAMĆENI TEROR U CG: Haos u Pogorici zbog NATO, režim preti hapšenjem i kaznama – alijansa brutalno ponižava Crnogorce!

Onaj ko se ubuduće bude javno rugao NATO-u, mogao bi biti kažnjen novčanim iznosom od tri do 10.000 evra, kaznom koja je, inače, predviđena i za one koji se rugaju OUN, Međunarodnom Crvenom krstu ili drugim međunarodnim organizacijama čiji je Crna Gora član.

Podgorički mediji pišu da je to pitanje regulisano članom 200 Krivičnog zakonika (KZ) “Povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije”.

Neće biti kažnjeni oni koji izlože NATO javnoj poruzi ako je ona izneta “u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umetničkom delu, u izvršavanju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke delatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštite opravdanih interesa”.

– I to ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u nameri omalovažavanja ili ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imao osnovanog razloga da poveruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio – stoji u članu 201 KZ.

Ista novčana kazna predviđena je i za one koje javno izlože poruzi državu sa kojom Crna Gora ima diplomatske odnose, ili njenu zastavu, grb i himnu.

Akcija za ljudska prava (HRA) još od 2010. traži ukidanje ovih odredbi, jer je “apsurdno da se zabranjuje izlaganje poruzi samo onih organizacija čiji je Crna Gora član i da se štiti samo ugled stranih država sa kojima Crna Gora ima diplomatske odnose.”

To znači, kako navode, da se dozvoljeno rugati državama sa kojima nemamo diplomatske odnose ili organizacijama čiji Crna Gora nije član.

Čelnica HRA Tea Gorjanc Prelević kazala je da su ovi članovi KZ suprotni shvatanju slobode izražavanja u demokratksom društvu:  “Evropski sud za ljudska prava štiti i uvredljiv govor, ruganje i satiru, ironiju, sarkazam i sve slične forme izražavanja za potrebe rasprave pitanja od javnog interesa, i to čak i u namjeri omalovažavanja, pogotovo kada se govori o državi, organizaciji, i drugim simbolima bez osećanja, koji uz to imaju i dominantan položaj nad pojedincem koji im se ruga”.

Ona je rekla da je posebno apsurdno što članice NATO, kao što su SAD i Nemačka, isto to delo ne kažnjavaju.

Dodaje da iako do sada nije bilo primera kažnjavanja za ovo delo, samo njegovo postojanje ugrožava slobodu izražavanja.

Čelnik Otpora beznađu, Marko Milačić ranije je u dva navratra spalio zastavu NATO-a, decembra 2015. nakon što je Crna Gora dobila pozivnicu od alijanse i nedavno ispred ZIKS-a.

On je juče kazao da je paljenje NATO zastave, kao čin simboličke političke pobune pojedinca ili grupe, dio osnovnih ljudskih sloboda, konkretno slobode izražavanja.

„Režim će ubrzo biti na testu ovim povodom, pa ćemo videti kako će reagovati, kada slobodan čovek simbolički zapali zastavu NATO saveza. Neka se samo drznu da pomisle na kažnjavanje i time udare na elementarne ljudske slobode. Ðukanović i ekipa neka rade šta god žele sa svojim NATO zastavama, neka se i pokrivaju njima tokom spavanja, a mi ćemo se odnositi prema njima onako kako takva i slične organizacije zaslužuju“, kazao je Milačić.

Pročitajte još: RAMA I ZAEV KUJU PLAN ZA VELIKU ALBANIJU: Da li se spremaju nova etnička čišćenja na Balkanu?! (VIDEO)

RAMA I ZAEV KUJU PLAN ZA VELIKU ALBANIJU: Da li se spremaju nova etnička čišćenja na Balkanu?! (VIDEO)

” VREME JE DA NAM IZADjETE NA CRTU MOMCI”: Ruski tenkisti isprozivali NATO, ovi ne smeju da im odgovore! (VIDEO)

BOLESNO-SNIMALI POKOLJ: ID teroristi snimali sebe kako ubijaju po parlametnu u Teheranu! (VIDEO)

Izvor: Tanjug, SD

Top