17 MUMIJA NADJENO U EGIPTU: Naučnici u čudu, evo šta su otkrili!

Mnoga blaga i neverovatne dragocenosti nadjene su tokom godina u Egiptu, kao što su zlato, srebro i razni plemeniti metali.Ali same mumije sadrže u sebi nešto što je mnogim naučnicima mnogo bitnije i sadržajnije od nekog metala.To je  DNK, materijal koji sadrži krucijalne informacije o starim Egipćanima i o tome odakle su došli. Sada, po prvi put, naučnici su analizirali DNK iz većeg broja uzoraka, koristeći metodu kojom se, kako kažu, eleminiše rizik kontaminacije.

U studiji objavljenoj 30 Maja u žurnalu  “Nature Communications”, naučnici su testirali DNK od 151 mumije, koje datiraju iz rimskog doba, izmedju 1400 pre i 400 godina posle nove ere.

Pronašli su da je genetski materijal sličniji ljudima sa bliskog istoka, i oblast Levanta, (istočni Mediteran, zajedno sa Izraleom i Palestinom) nego što imaju sa danjšnjim,modernim Egipćanima. Studija je pokazala da osvajanja Aleksandra Velikog i drugih stranaca nisu istavila toliko traga koliko se isprva mislilo, kaže Verena Šueneman, vodja istraživačkog tima, koja radi za Institut za Arheološke Nauke na Univerzitetu u Tubingenu u Nemačkoj.

Takodje je uočena veza izmedju starih Egipćana i neolitskih ljudi iz današnje Turske i Evrope.

Naučnici su uspeli da iz mumija izvuku mitohondrijalni DNK, koji se nalazi van nukleusa ćelije,  koji se preko majke prenosi na potomstvo. Šuenemanova je izjavila kako je ta činjenica ne verovatna jer se DNK nije oštetio prilikom procesa mumificiranja, u kojem su koristile razne hemikalije.

Mumije su nadjene na arheološkom nalazištu Abusir el-Meleq, koji se nalazi na reci Nil, delu koji je nakad pripadao srednjem Egiptu,i stoga su naučnici svesni i naglašavaju da se ova otkrića ne mogu sa sigurnošcu primeniti i na stanovništvo severnog i južnog Egipta, koja su manje i više bila pogodnjena stranim uticajima i osvajanjima.

Istraživanja takodje ukazuju na činjenicu da je u poslednjih 1500 godina najveći uticaj na DNK Egipćana imao priliv ljudi  iz regija južno od Saharske pustinje.

Pročitajte još: ŽENE U CRNOM PONIŽENE NA FPN-U: Evo kako su ih srpski studenti dočekali (VIDEO)

MEĐUNARODNI SKANDAL U CG: Predsednik i premijer CG žrtve telefonske prevare, pale teške reči – smeje im se cela Rusija! (VIDEO)

TRAMP KRENUO U BOJ ZA RAKU: Kurdi i Asadovi Tigrovi u severnoj Siriji rame uz rame sa SAD – teroristi ID u nemilosti! (FOTO/VIDEO/MAPA)

Izvor: Sputnik/BBN

Top