ŠIPTARI ODUSTALI: Tači propustio priliku, Kosovo više nema šanse – ovo niko u Prištini više ne sme da spomene!

Jun je od ključnog značaja, ukoliko Kosovo hoće da se prijavi za članstvo u UNESCO. U slučaju da Kosovo podnese prijavu na 21. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, o članstvu će se glasati u novembru, u Parizu. Međutim, do sada nije bilo jasno da li će Kosovo podneti zahtev, ili ne, pošto Ministarstvo spoljnih poslova nije žurilo po ovom pitanju, s obzirom na to da ima vremena.

Zvaničnici iz Ministarstva spoljnih poslova rekli su za Arbresh.info da je još suviše rano da daju izjavu o mogućem podnošenju prijave za članstvo u UNESCO.

“Ministarstvo spoljnih poslova nastavlja da ispunjava svoje dužnosti i odgovornosti u vezi sa ovim procesom i ima punu jasnoću u pogledu mogućeg apliciranja za UNESCO. Nesumnjivo je da to za MSP ostaje glavni prioritet među mnogim drugim. Da zaključimo, još uvek je rano da objavimo moguće podnošenje prijave,” izjavili su iz ministarstva.

Ipak, i bez podnošenja prijave za članstvo, Srbija je snažno angažovana u lobiranju protiv članstva Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji, što je proces koji je omeo i prvu prijavu pre dve godine.

Profesor Dukađin Popovci rekao je da Kosovo treba da podnese prijavu i da lobira za članstvo u UNESCO, ali, po njegovim rečima, ne postoji garancija da će ovog puta biti primljeno.

“Mislim da Kosovo treba da podnese zahtev za članstvo u UNESCO i da vlada treba lobiranjem da radi na tome da dobije što je moguće veći broj glasova u onome što će biti test donošenja odluke, ali ne postoji garancija koja bi dovela do članstva Kosova u UNESCO,” rekao je Popovci.

Odbijanje da se Kosovo primi u UNESCO nazvao je međunarodnim političkim pitanjem, jer Kosovo ne priznaju neke države koje su članice ove organizacije.

“Članstvo Kosova u UNESCO je političko pitanje koje ima veze sa međunarodnom politikom, a ne unutrašnjom politikom na Kosovu i povezuje se direktno sa statusom Kosova na međunarodnom nivou. Činjenica je da jedan broj zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova zbog čega će sa početkom glasanja u UNESCO-u, na način na koji se to radi, Kosovo ponovo biti odbijeno upravo zbog tih razloga,” tvrdi on, dodajući da vlada u tehničkom mandatu, ipak, mora da nađe snage i da ponovo podnese prijavu za članstvo.

U novembru 2015. godine, za samo tri glasa – Kosovo nije primljeno u UNESCO. Glasalo je ukupno 122 zemlje, 92 je glasalo “za”, a 50 je bilo protiv, dok je zahtev za članstvo Kosova zvanično podnela Albanija.

Za prijem Kosova u UNESCO potrebno je više od dve trećine glasova članica ove organizacije koje učestvuju na zasedanju.

UNESCO ima 195 zemalja članica i 10 pridruženih država članica.

Pročitajte još: VUČIĆ OPET NAMAGARČIO SRBE: Ministar vojske izvisio u Belorusiji, Lukašenko kulira Vučića – gde su nestali obećani Migovi i S 300? (VIDEO)

NE PREZAJU NI OD ČEGA: Irački borci lojalni Asadu otvorili vatru na američke avione! (VIDEO)

IDEŠ POD MAČ, BATO: Tramp razbesneo SAD, pogledajte šta je uradio u Saudijskoj Arabiji – ovo mu je uništilo rejting u SAD! (VIDEO)

LOKALNI IZBORI U HRVATSKOJ: Ministarstvo uprave i DIP prijavili 214.681 viška birača – evo gde se će biti najveće krađe!

Izvor: Kossev,  Arbresh.info

Top