OTVARA SE NOVI FRONT: Šta traže MOĆNE RUSKE RAKETE na obali Libije..?

Ministarstvo odbrane RF upozorilo je avionske kompanije da će od 24. do 27. maja brodovi ruske ratne mornarice izvesti gađanje krstarećim raketama u okviru manevara blizu obala Libije.

U saopštenju se govori da je neophodno ograničiti letove u radijusu od 150 kilometara oko Tripolija, tj. u celom priobalnom pojasu Libije, piše „Ruska reč“.

Koje rakete će biti testirane?

Prema saopštenjim ruskih medija, u Sredozemnom moru se u ovom trenutku nalazi sedam brodova ratne mornarice RF i podmornica „Krasnodar“. Sredozemna eskadra ima dve raketne fregate, veliki desantni brod i osmatrački brod srednje veličine. Preostala tri broda služe za opsluživanje „velike braće“.

– Zona manevara zavisi od toga koji raketni sistemi će biti testirani: krstareće rakete tipa „Kalibar“, protivbrodske rakete 3M54 ili rakete H-35 brodskog sistema „Uran“- rekao je za „Rusku reč“ pukovnik u rezervi Viktor Murahovski, glavni urednik lista „Arsenal Otečestva“.

Po njegovim rečima, radi bezbednosti evropskih i severnoafričkih brodova i aviona ruska armija će blokirati dvostruko veću zonu od radijusa u kome će leteti rakete.

– Tek kada počne vojna vežba saznaće se koje konkretno rakete će biti testirane i demonstrirane Libijcima. Zasada je taj podatak državna tajna. Nijedna zemlja nije obavezna da unapred stavi na raspolaganje podatke o naoružanju koje će primenjivati u svojoj vojnoj vežbi – dodao je analitičar.

Svi manevri ruske flote će se odvijati pod nadzorom osmatračkih aviona i brodova NATO-a.

– U toku vojne vežbe u zoni će dežurati osmatrački avioni P-8 Poseidon i Boeing RC-135, kao i osmatrački brodovi NATO-a koji se nalaze u Sredozemnom moru – rekao je Murahovski.

Zašto ruska flota ide u Libiju?

Još pre godinu dana se grupa brodova na čelu sa nosačem aviona „Admiral Kuznjecov“ zaustavila u jednoj libijskoj luci. Tada je delegacija članova najvišeg vojnog rukovodstva Libije posetila nosač aviona i raketne krstarice.

– Cilj prethodnog i sadašnjeg pohoda u Libiju je demonstracija mogućnosti naše eskadre i upoznavanje sa naoružanjem na našim brodovima. Tako mi planiramo da obnovimo pregovore i proširimo našu vojnu saradnju sa Tripolijem – rekao je za „Rusku reč“ vojni analitičar lista „Izvestija“ Dmitrij Safonov.

Po njegovim rečima, krajem maja će biti izvedena svojevrsna reklamna akcija naše ratne mornarice u vidu pokaznog gađanja specijalno za libijske admirale i vojne eksperte.

Manevri se održavaju uz saglasnost libijskih vlasti.

U toku gađanja na našim brodovima će se nalaziti njihova delegacija. Njeni članovi će posmatrati dejstva naših mornara, a posebnu pažnju će obratiti na mogućnosti našeg brodskog raketnog oružja“, dodao je Safonov.

On je istakao da pored Libijaca ruske brodove mogu posetiti i predstavnici ratne mornarice Egipta. „Raketno gađanje će biti izvedeno blizu njih, i zato mislim da će oni takođe biti pozvani na naše brodove.

Mi sada sa Kairom imamo ugovor o isporuci lovaca MiG-29 i brodskih helikoptera Ka-52K za nosače helikoptera „Mistral“, tako da je naše rukovodstvo zainteresovano za proširenje te saradnje“, zaključio je Safonov.

Pročitajte još:

Zašto puca Makedonija: Tačka geostrateškog sukoba odakle će planuti Balkan

Izvor: Ruska reč

Top