“HOD ZA ŽIVOT”: 20.000 desničara i klerofašista marširalo Splitom i Zagrebom protiv abortusa uz Tompsonove pesme! (FOTO)

Oko 20.000 ljudi okupilo se danas u Zagrebu u “Hodu za život” u organizaciji desno orijentisanih nevladinih organizacija i verskih pokreta. Takav skup je održan je i u Splitu gde su učesnici sa razglasa slušali pesme proustaškog pevača Tompsona i nosili parole protiv abortusa.

Prema procenama policije, u Zagrebu se na skupu pod nazivom “Hod za život” okupilo oko 15.000 ljudi, koji su u povorci prošli centralnim gradskim ulicama do glavnog gradskog traga, Trga bana Jelačića, uz poruku da treba štititi život od začeća do prirodne smrti.

View image on Twitter

Na početku kolone bio je istaknut veliki transparent na kojem je pisalo “Za temeljno ljudsko pravo – život”. Uz taj, isticali su se i transparentni na kojima je pisalo “Biraj život, i tvoja mama ga je izabrala” i “Izaberi život”, a veliki broj učesnika skupa nosio je bele i plave majice s nazivom skupa.

View image on Twitter

Ovo je druga godina zaredom da se u Zagrebu održava “Hod za život”, a ovogodišnji skup je održan pod geslom “Za život, porodicu i Hrvatsku”. Hrvatska biskupska konferencija pozvala je na molitvu za taj dogadjaj.

View image on Twitter

Povorku su na nekoliko mesta tokom prolaska kroz grad dočekali protivnici tog okupljanja s transparentima na kojima su bile ispisane poruke za zaštitu prava žena na izbor, medju njima i “Hod za život gazi žene”, “Žene nisu inkubatori”, “Ne damo svoja tela” i “Ni državu niti boga blizu jajnika moga”. Protivnici “Hoda za život” smatraju da je reč o političkom skupu kojem je cilj zabrana abortusa.

View image on Twitter

Osim u Zagrebu, “Hod za život” danas je održan i u Splitu gde se, prema izveštajima lokalnih medija, okupilo između 4.000 i 5.000 ljudi.

Hrvatski portal index.hr prenosi da je među učesnicima splitske povorke koji su slušali Tompsonove pesme bio i župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja i čelnik županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ante Sanader, ogrnut zastavom “Hoda za život”.

Top