OD LJUTOG NEPRIJATELJA DO SAVEZNIKA: Južna Koreja dobila novog predsednika, zove se Mun i demokrata je – ali on i Kim imaju zajednički cilj! (VIDEO)

Kandidat Demokratske partije Južne Koreje Mun Dže-in proglasio je danas pobedu na predsedničkim izborima u toj zemlji, rekavši da će izgraditi novu naciju i biti ponosan predsednik, dok su ostali kandidati priznali poraz

– Izgradiću novu naciju. Napraviću veliku Koreju, ponosnu Koreju. I biću ponosni predsednik takve ponosne nacije- rekao je Mun pristalicama u okrugu Gangvamun u prestonici Južne Koreje, Seulu.

Izjavio je to nakon objavljenih rezultata koji su pokazali da je osvojio 41,4 odsto glasova.

Mun za sada ima vođstvo od dva miliona glasova, što ga stavlja u poziciju da protivnici neće moći da ga preteknu.

Kandidat bivše vladajuće stranke, Slobodarske korejske partije, Hon Džun-pjo osvojio je 26, 3 odsto glasova, priznao je poraz rekavši da će biti srećan da ponovo izgradi propalu stranku.

Novoizabrani predsednik Mun rođen je 1953. godine u Geožeu u Južnoj Koreji. Tokom 70-ih godina prošlog veka učestvovao je na pro-demokratskim protestima, a 1975. godine je i uhapšen zbog toga.

Završio je pravni fakultet 1980. godine, a iste godine uhapšen je zbog organizovanja proteste protiv vlade, navodi južnokorejska agencija Jonap.

Tokom 90-ih godina upoznaje bivšeg predsednika Roh Mu-hjuna, nakon čega počinje aktivnije da se bavi politikom, uglavnom vršeći dužnosti viših savetnika, da bi 2012. godine ušao u predsedničku trku sa bivšom predsednicom Južne Koreje, Park Geun-hje. 

Izbore je izgubio, ali je 3. aprila ove godine nominovan kao predsednički kadidat Demokratske partije.
Njgovi roditelji su pobegli iz Severne Koreje tokom rata, nakon čega su se preselili u Južnu Koreju. Prema njegovoj autobiografiji, otac mu je radio u ratnom logoru, dok je njegova majka radila kao ulični prodavac. Mun je svojevremeno upisao pravni fakultet, ali je odustao. Istakao se tokom protesta protiv bivseg predsednika koji je vladao autokratski, tokom čije vladavine je zatvaran kao opozicionar.

Pročitajte još: NIKOLIĆ UPOZORAVA: Evo šta je odlazeći srpski predsednik poručio za Dan pobede – da li je mislio na Vučića ?! (VIDEO)

KRVAVO SLAVLJE U UKRAJINI: Teror nad Rusima traje, okršaji sa neoacistima u nekoliko gradova – desetine uhapšenih i povređenih ! (VIDEO)

AMERIKA ULAZI U RAT: Tramp doneo odluku po pitanju Kurda, Erdogan se zamerio Izraelu – SAD im šalju naoružanje u Siriju!

Izvor: Tanjug, BBN

Top