RUSKA OSVETA CRNOJ GORI ZBOG NATO: Podgorici se ovo neće nimalo svideti, PUTIN UDARA TAMO GDE NAJVIŠE BOLI!

Ruske vlasti, koji su obećale da će “uzvratiti” Crnoj Gori u slučaju njenog ulaska u NATO, očigledno su zamislili da jak udarac zadaju ključnom sektoru crnogorske privrede – turizmu
U ruskim medijima u poslednjih nekoliko sedmica objavljene su brojne negativne reportaže o situaciji u Crnoj Gori. U tim izveštajima se, između ostalog, tvrdi kako su ugroženi život, prava i zdravlje ruskih građana koji putuju kao turisti ili borave u toj zemlji. Ta medijska kampanja se dopunjava promocijom turističkih ponuda na Krimu i u Sočiju.

Međutim, sami Crnogorci veruju da će takvi izveštaji zapravo imati suprotan efekat.

Udobni hoteli, zanimljivi izleti i plaže za svačiji ukus? U Crnoj Gori toga nema! Ova zemlja je odavno postala tranzitna zona za krijumčarenje oružja, droge i seksualnog roblja ka Zapadnoj Evropi, a sada još ulazi i u NATO, gde će ispunjavati svakakve naredbe “velikog brata”, izvoditi provokacije, te izručivati ruske građane u Ameriku, optužujući ih zbog izmišljenih zločina! Ovo su glavne teze medijske kampanje, koja se vodi u ruskim provladinim medijima uoči nove turističke sezone, piše “Radio Slobodna Evropa”.

Turizam donosi oko 20 odsto BDP-a Crne Gore. Prihodi od turizma u 2016. godini procenjuju se u Crnoj Gori na 850 miliona evra. Među stranim gostima ruski turisti su najbrojniji – 27 odsto. Pored toga, Rusi poseduju oko 30 odsto stranih kompanija u toj zemlji.

Izgleda da rusko Ministarstvo inostranih poslova nastoji da promeni te statistike, jer je u poslednje vreme došlo do zvaničnih izjava o navodnoj “antiruskoj histeriji” u Crnoj Gori, te “nepovoljnoj situaciji” za turiste i biznis. O pretnjama za ruske građane na Balkanu se nije čulo, čini se, od vremena sukoba 90-ih. Ipak, prepucavanje Moskve sa crnogorskom političkom elitom sve više liči na hibridni rat.

Zapravo, kampanja protiv Crne Gore u ruskom informativnom prostoru, u stvari, traje od kraja 2015. godine, kada je ta zemlja dobila poziv za pristupanje NATO-u.

Od tada, Ministarstvo inostranih poslova i prokremaljski mediji nisu krili interes Moskve za pad režima dugogodišnjeg lidera Crne Gore Mila Đukanovića, te promenu spoljnopolitičkog kursa Podgorice.

Samog Đukanovića neki mediji optužuju čak za krijumčarenje ljudskih organa, a za Crnu Goru oni predviđaju “majdan” (revoluciju) te “pad u provaliju”.

Što se tiče najnovijih poteza, ruske vlasti su zabranile uvoz crnogorskog vina i nastoje da ograniče ruski turizam, odnosno da skrenu pažnju ruskih turista na ponude za odmor na Krimu i u Sočiju.

Međutim, stručnjaci u oblasti turizma u Crnoj Gori, naprotiv, smatraju da nema razloga za bilo kakvu dramatizaciju.

Štaviše, negativna kampanja u medijima može samo povećati interes prema toj zemlji. Kad bi ruske vlasti obustavile čarter letove, to bi zaista bio težak udarac. Ali, kako smatraju u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore, to neće dogoditi.

– Mi ne smatramo da će medijska kampanija protiv dolaska ruskih turista u Crnu Goru imati ikakvog efekta na turističku sezonu. Netačne navode nisu uspeli da diskredituju našu destinaciju. Štaviše, to je nam postala promocija s obzirom da su sami Rusi reagovali na tu kampanju time što na društvenim mrežama objavljuju fotografije Crne Gore i svoje utiske – kaže za RSE portparolka Nacionalne turističke organizacije Nina Vukčević.

Crnu Goru je prethodne godine posetilo oko 317.000 turista iz Rusije, koji su ostvarili 2,8 miliona noćenja, što je takođe bio porast u odnosu na 2015. godinu. Ruski turisti su veoma zadovoljni našom ponudom i osećaju se bezbedno u našoj zemlji. Oni nam se stalno vraćaju, čemu doprinosi dobra avio povezanost, korišćenje eura, te činjenica da njim nije potrebna viza za boravak do tri meseca – pojašnjava Nina Vukčević.

Odluku o produženju bezviznog boravka do 90 dana u ruskom Ministarstvu inostranih poslova nazivaju “trikom” koji ne može pokriti negativan odnos prema Rusiji.

Interesantno je da ruski stručnjaci u oblasti turizma nisu prihvatili takve ocene.

Recimo, Ruski savez turističke industrije (najveće poslovno udruženje koje broji više od 1.000 turističkih organizacija) smatra da u Crnoj Gori nema negativnog odnosa prema ruskim građanima. Zbog svog stava to udruženje se suočilo sa napadom od strane propagandnih medija i optužbama zbog “služenja NATO-u”, te “stvaranja profita, rizikujući živote i zdravlje Rusa”.

Izvršna direktorica Udruženja turoperatora Rusije Maja Lomidze pojasnila je za RSE da je samo Ministarstvo inostranih poslova, prema ruskim zakonima, ovlašteno za procenu nivoa opasnosti u određenoj zemlji. Ta procena u obliku preporuke se objavljuje na web stranici Ministarstva. Nakon toga, Federalna turistička agencija objavljuje svoje preporuke, koje su namenjene učesnicima tržišta.

– Procene u medijima ili izjave na konferenciji za štampu nisu potpuno u skladu sa zakonima po tom pitanju. Pošto ne postoje formalne preporuke da se suzdrže od putovanja mi i dalje radimo na redovan način. Ali, ne isključujemo da u nekom trenutku ta preporuka može se pojaviti. Mi to imamo na umu, ali za sada službeni dokumenti ni na koji način ne ograničavaju aktivnosti sa Crnom Gorom – kaže Lomidze.

Pročitajte još: HAOS NA TRIBINI U BEOGRADU: Morao Miroljub da interveniše – pogledajte ovaj cirkus! (VIDEO)

Izvor: slobodnaevropa.org

Top