RUSI I TIGROVI HITNO PREBAČENI U PALMIRU: Nemoguća misija u iznenadnoj trci za Deir Ez Zor! (MAPA)

Ruska i sirijska vojska potvrdile su najskorije otpočinjanje “nemoguće misije” – ulazak u trku za Deir Ez Zor.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je danas da će pripadnici Oružanih snaga Ruske Federacije učestvovati u predstojećoj ofanzivi koja za cilj ima razbijanje dvogodišnje opsade “prestonice” sirijskog dalekog istoka, Deir Ez Zora.

Objava iz Kremlja stiže samo nekoliko sati nakon objave sirijskog Ministarstva odbrane da su čuvene Tigrove snage, koje su nedavno odnele veliku pobedu na severu Hame, stigle na front u blizini Palmire.

Iako rusko ministarstvo nije objavilo više informacija o svom učešću u operacijama za oslobođenje Deir Ez Zora, pretpostavlja se da će, uz podršku iz vazduha, na terenu biti i određeni broj instruktora. Nije naznačeno ni da li su, sa Tigrovim snagama, na front doputovale i ruske trupe koje su učestvovale u operacijama na severu Hame, posebno oko hrišćanskog grada Muhardeha.

Ruski instruktori koji prate elitni 5. legion Sirijske arapske armije, već duže vreme su prisutni na frontu istočnog Homsa i zaslužni su za veliki napredak SAA u ovom području.

Prvi cilj na putu Palmira – Deir Ez Zor je grad Arak.

Iako je glavni protivnik u planiranom proboju Islamska država, trenutno deluje kao da su ruski i sirijski stratezi zakasnili za ulazak u iznenadnu trku za Deir Ez Zor. Pre samo mesec dana, “pobunjeničke” organizacije nisu posedovale ni pedalj teritorije koje sada zauzimaju značajan deo južnog Homsa.

NJihov brz napredak obezbedilo je veliko povlačenje Islamske države ka Raki, ali i masovan prelazak terorista u “pobunjenike”, pa se sada paravojne formacije koje SAD direktno podržava iz Jordana, nalaze praktično na pragu Deir Ez Zora.

Slična sirtuacija je i sa Kurdima, koji su, malo po malo, prepolovili razdaljinu svojih teritorija od Deir Ez Zora od početka godina. Iz ovog pravca se naročito očekuje snažan udar prema Deir Ez Zoru, pošto je tokom jučerašnjeg dana u blizinu ovog fronta pristigao veliki konvoj američke vojske, o čemu više možete da saznate OVDE.

Pročitajte još:

STIGLI I NOVI “KALIBRI”: Sve spremno za početak totalnog rata u Siriji!

Izvor: Pravda

Top