GRČKO MINISTARSTVO

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost da bi Makedonija mogla da zapadne u duboku političku krizu, pozivajući političke rivale na saradnju.

Ministarstvo je, u kasno sinoć objavljenom saopštenju, izrazilo “žalost i zabrinutost” zbog napada na Sobranje i pozvalo makedonske političke suparnike da pokažu “duh kompromisa i saradnje”, prenijela je agencija AP.

Bez toga, upozorava grčko ministarstvo, moglo bi da dođe do “eksplozivne situacije”. 

Makedonski MUP je saopštio da je situacija u centru Skoplja normalizovana, nakon što je u centru makedonske prijestonice u protestima povrijeđeno između 77 i 100 ljudi. 

Makedonski MUP je na sajtu objavio da je do 23:30 sati sinoć 77 građana zatražilo ljekarsku pomoć, dok RTS javlja, pozivajući se na makedonsku policiju da je u sinoćnjim neredima u Skoplju povrijeđene 102 osobe, među kojima 22 policajca i trojica poslanika. 

U makedonskom Sobranju se od 18 sati sinoć odvijala istinska drama, gdje su demonstranti, nakon što je parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsjedavajućeg parlamenta, upali u zgradu i napali i raskrvarili glave lidera SDSM Zorana Zaeva i potpredsjednika te stranke Damjanu Mančevskom, a teže je povrijeđen poslanik Alijanse za Albance, Zijadin Sela, javili su tamošnji mediji.

Zaev je lakše povrijeđen u pesničenju. 

Većina u makedonskom Sobranju koju čine SDSM Zoran Zaev i albanske stranke, izabrala je juče, poslije prekida sjednice Talata Džaferija za predsjednika parlamenta, a pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju” upali su u zgradu Sobranja gdje ih je obezbjeđenje spriječilo da se popnu stepenicama u salu u kojoj su poslanici. 

Top