Zbrisaćemo SAD

Na zvaničnom veb sajtu Sjeverne Koreje pojavilo se upozorenje da će Pjongjang “zbrisati” SAD ukoliko Vašington započne rat na Korejskom poluostrvu.

 Udarna grupa američke Mornarice Karl Vinson biće u vodama nadomak Korejskog poluostrva za nekoliko dana, kako je u subotu izjavio potpredsjednik SAD Majk Pens, uoči najava da se Sjeverna Koreja sprema za šesti nuklearni test.

Vjeruje se da Pjongjang ne posjeduje tehnologiju koja bi im omogućila da izrade raketu koja je sposobna da dopre do kopna SAD, ali su samo ovog mjeseca sprovedena dva raketna testa, a retorika je pooštrena, prenosi AFP.

U nekoliko uvodnika koji su se pojavili u zvaničnom glasilu sjevernokorejske Radničke partije, Rodong Sinmun, navodi se da zemlja nije zaplašena dolaskom udarne grupe američke Mornarice.

“Takve prijetnje možda bi uplašile meduzu, ali to nikada neće uspjeti sa Sjevernom Korejom”, piše u današnjem Rodongu.

Dan ranije objavljeno je da su revolucionarne snage Sjeverne Koreje “borbeno spremne da potope nuklearni nosač aviona SAD jednim udarom”.

Retorika Pjongjanga intenzivira se svakog proljeća, kada SAD i Južna Koreja drže zajedničke vojne vježbe koje one vide kao probe za napad.

U uvodniku se navodi da je dolazak udarne grupe dokaz da se invazija Severne Koreje bliži, a autor teksta ocenjuje da je to loša procenaVašingtona da poredi Severnu Koreju i Siriju, koja nije, nakon što su SAD lansirale krstareće rakete na vazduhoplovnu bazu Šajrat. momentalno odgovorila protivnapadom,

“Svijet će sada biti svjedok kako se nuklearni nosači aviona Vašingtona pretvaraju u ogromne gomile čelika zakopanih u moru i kako će zemlja pod nazivom Amerika biti zbrisana sa lica Zemlje”,kaže se u uvodniku.

Postoje i strijepnje da će Sjeverna Koreja sprovesti još jedan test u cilju obilježavanja 85. godišnjice osnivanja Korejske narodne armije (KPA) u utorak.

Sjever nikada nije testirao interkontinentalnu balističku raketu dovoljnog dometa da dospije do kopna SAD, iako ima ambicije da razvije jednu tavku raketu. Nije poznato da su dovoljno umanjili atomsku tehnologiju kako bi mogli da je stave u nuklearnu bojevu glavu rakete, piše AFP.

Zvaničnici SAD su upozoravali da su “sve opcije na stolu”, uključujući i vojni udar, kako bi osujetili oružane ambicije Sjeverne Koreje.

Top