Šef Pentagona u Izraelu

Sekretar za odbranu SAD-a  James Mattis stigao je u Izrael zbog razgovora koji se očekuju da će se usredotočiti na Iran i Siriju, kao i na strateške odnose između Tel Aviva i Washingtona.

Mattis je stigao u Tel Aviv u četvrtak poslijepodne iz Kaira na trećoj etapi jedno-nedeljnog obilaska američkih saveznika na Bliskom istoku.

Označivši da je  prvi put  posjetio Izrael kao šef  Pentagona, Mattisa je u petak ujutro dočekao službeni oficir u Tel Avivu.

Potom se sastao sa izraelskim ministrom za vojne poslove Avigdorom  Lieberman i zakazan je za razgovore sa  premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Reuvenom Rivlinom.

Mattis se nada da od  izraelskih  vođa  direktno čuti svoje zabrinutosti oko regionalnih pitanja, sa uticajem  Irana na vrhu popisa.

“Nema sumnje da Sirija ima hemijsko oružje”

Sukob u Siriji, gdje SAD i Izrael nastoje ukloniti predsjednika Bashara al-Asada  sa  vlasti, takođe je na dnevnom redu, saopštava premijerska kancelarija.

Izrael je bio jedan od prvih američkih saveznika koji su pozdravili predsjednika Donalda Trumpa zbog nedavnog napada  rakete na sirijski aerodrom , gdje se sumnja da je došlo do hemijskog napada.

Govoreći na konferenciji za novinare sa Liebermanom u petak, Mattis je rekao kako  “nema sumnje” da je Sirija zadržala neko kemijsko oružje i upozorila predsjednika Assada da ih ne koristi.

“Nema sumnje da je u misiji međunarodne zajednice Sirija zadržala hemijsko oružje  a što je u suprotnosti sa   dogovorom i izjavom da  je sve uklonjeno. Nema sumnje”, rekao je.

SAD, Izrael i Saudijska Arabija pokušali su da ruše sirijsku vladu upotrebom  militantnih snaga u zemlji.

Iran je pružio savjetodavnu podršku Siriji u borbi protiv stranih militanata, ali je izbjegavao direktnu vojnu uključenost u sukob.

Poznat kao “Mad Dog”, Mattis je označio da su tri najteže prijetnje nacionalnoj bezbjednosti  SAD-a bile “Iran, Iran, Iran”.

Dok je boravio  u srijedu u Rijadu, načelnik Pentagona ponovio  je  stajalište administracije Trumpa da Iran nastoji “destabilizovati ” regiju.

Novinarima je nakon sastanka sa visokim Saudijskim funkvionerima  rekao kako “svugdje gdje  ima  problema u regiji, naći ćete Iran”.

Balkanbreakingnews.com

 

 

Top