Sastanak Trampa i Erdogana u maju

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da će se predsjednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan i njegov američki kolega Donald Tramp sastati u maju.

Novinari su Čavušoglua nakon sastanka u Ankari sa kolegom Miguelom Vargasom iz Dominikanske Republike pitali o telefonskom razgovoru Erdogana i Trampa, kao i o planiranoj posjeti turskog predsjednika Vašingtonu.

Čavušoglu je kazao da su dva lidera razgovarala o bilaterlanim odnosima i izrazila želju za sastankom u Vašingtonu kako bi razvili bilateralne odnose, prenosi turska agencija Anadolija.

Dodao je da je o tome razgovarao sa američkim državnim seketarom Reksom Tilersonom i da će odrediti datum prije NATO samita.

Čavušoglu je kazao da je Erdogan Trampu prenio svoj stav o dešavanjima u Siriji. Turski ministar je kazao da su podsjetili na to da tokom borbe protiv terorističke organizacije Islamska država ne treba zanemariti političko rješenje i da su ukazali na važnost djelovanja sa ispravnim grupama, prvenstveno u operaciji u Raki.

Takođe, Čavušoglu se osvrnuo i na referendum o setu ustavnih promjena u Turskoj održanom u nedjelju na kojem je turski narod izrazio podršku uvođenju predsjedničkog sistema u toj zemlji.

Dodao je kako su u Tursku pozvane strane organizacije među kojima i Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) kako bi vidjele da je vođen demokratski i transparentni proces.

Top