NEMA OSUDE UN

Rusija je spriječila Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija da osudi Sjevernu Koreje zbog najnovijeg ispaljivanja rakete.

To se dogodilo uprkos tome što je osuda imala podršku Kine, saveznice Pjongjanga, rekle su diplomate.

Američki predlog osude zahtijevao je od Pjongjanga da se uzdrži od sprovođenja proba nuklearnih ili balističkih raketa, poslije nesupješnog ispaljivanja jedne u nedjelju.

Prema riječima diplomata u Savjetu bezbjednosti, Moskva želi da poboljša elemente teksta, odnosno ukaže na potrebu da se rješenje postigne dijalogom.

Nekoliko njih, govoreći pod uslovom da im se ne objave imena, priznalo je da su iznenađeni ruskom blokadom teksta i to uprkos tome što je tekst podržao Peking koji obično diplomatski štiti Sjevernu Koreju u UN.

U blokiranom tekstu, članovi Sjaveta bezbjednosti su izrazili “apsolutnu zabrinutost” zbog “veoma destabilišučeg ponašanja” Sjeverne Koreje, prijeteći joj ponovo “značajnijim koracima”.

Prošlog mjeseca, Savjet je jednoglasno oštro osudio niz lansiranja raketa Pjongjanga.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli poslala je poruku Sjevernoj Koreji da SAD ne žele svađu i da je ni Sjeverna Koreja ne započinje.

Hejli je izjavila novinarima da je lopta u dvorištu Sjeverne Koreje i da je potez na njima, prenio je AP.

Hejli, koja trenutno predsjedava Savjetom bezbjednosti UN, kazala je da države članice rade na saopštenju, koje je odgovor na njihovo posljednje neuspjelo lansiranje rakete.

Ruska blokada dolazi nedjelju dana prije sastanka Savjeta bezbjednosti o Sjevernoj Koreji, kojom će predsjedavati šef američke diplomatije Rek Tilerson.

Pred sjednicu Savjeta bezbjednosti američka ambasadorka u UN Niki Hejli je rekla da je “važno da Sjeverna Koreja zna da mi ne tražimo sukob”.

“Mi smo jasno rekli šta ona može da uradi. Lopta je na njenoj strani terena”, upozorila je diplomatkinja.

Potpredsjednik SAD Majk Pens koji je na turneji po Aziji, u srijedu je obećao Sjevernoj Koreji “ogromna” odgovor u slučaju napada, nazivajući Pjongjang “najopasnijom i najneposrednijom pretnjom u regionu”.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u srijedu izjavio da zemlje koje su “na prvoj liniji fronta” te krize – Kina, SAD, Japan, Južna Кoreja, Rusija, treba da učine sve da spriječe trku Pjongjanga u naoružavanju.

“Mislimo da je apsolutno neophodno (…) da se svi uključe kako bi se osiguralo da se sve uradi da se prijetnja koju predstavlja razvoj raketa i nuklearnih sposobnosti, ne pretvore u opasnost po međunarodnu zajednicu”, rekao je šef UN.

“Mi u potpunosti podržavamo napore svih država da se obezbijedi da Sjeverna Кoreja ne postane sposobna da postane prijetnja ne samo za region, već i za širi dio svijeta” – dodao je on.

Top