PRIVATNE VOJNE AGENCIJE: Ovako funkcioniše američko oružje u rukama Vladimira Putina!

Operacije u Siriji privukle su pažnju javnosti na tajanstvenu komponentu ruskih vojnih snaga – privatne paravojne formacije.

Ova tema pokrenuta je u međunarodnoj, ali i ruskoj javnosti, nakon fotografije snimljene 9. decembra prošle godine, na kojoj je prikazan predsednik Rusije Vladimir Putin na prijemu povodom Dana heroja otadžbine, a u prisustvu rukovodstva Privatne vojne kompanije Vagner.

Vagner, čije ime nosi ova paravojna agencija je pseudonim koji je koristio njen šef Dmitrij Utkin (na slici prvi s desne strane), nekadašnji pripadnik ruske vojske, koji je komnandovao 700. odredom za specijalne operacije Druge separatne brigade za specijalne operacije pri Glavnom štabu obaveštajne službe Ruske Federacije.

Utkin je “ispekao zanat” u vođenju privatnih vojnih agencija (PVA) u međunarodnoj Moran grupi, koja je vodila operacije protiv somalijskih gusara, nakon čegaje osnovana i agencija pod njegovim rukovodstvom i imenom.

“Vagner” predstavlja najambiciozniji projekat privatnih vojnih agencija (PVA) Ruske Federacije, koji je strukturno organizovan po uzoru na široko rasprostranjene američke agencije poput čuvenog “Blekvotera”, koji je de-fakto “produžena ruka” američke vojske, i to ruka koja dejstvuje u mutnim vodama između aktivnosti tajnih službi i specijalnih operacija regularnih vojnih snaga i elitnih jedinica.

Kremlj, do sada, nije obelodanio svoju zvaničnu politiku o PVA u Rusiji, iako je po tom pitanju pokrenuto nekoliko inicijativa, ali se regulisanje njenog statusa odlaže zbog raznih preokreta koji se dešavaju širom sveta.

PVA aktivno funkcionišu u Rusiji već više od 10 godina, a poznate su njihove uspešne operacije na Krimu i u Donbasu, gde su izvršili zadatke koje lokalne snage nisu bile u mogućnosti da izvedu, a bez zvaničnog uplitanja ruskih vojnih snaga.

Za razliku od američkih PVA, ruske jedinice ovog tipa nisu nastale da bi sprovodile tajne planove svojih vlada, već su formirane zbog specifičnih potreba tržišta, pre svega za suzbijanje terorističkih grupacija iz Avganistana i Čečenije, koji su svoja dejstva proširili ne samo u pograničnim zonama Rusije, već i širom sveta.

Sada u Siriji, PVA treba da pokažu svoje prednosti i nedostatke u odnosu na korišćenje drugih elitnih formacija.

Pošto Vagnerovo prisustvo u Siriji još uvek nije zvanično objavljeno, ne postoje pouzdane informacije o njihovom broju, operacijama koje izvode, ali ni o pretrpljenim gubicima. Ruski analitičari smatraju da u Siriji ima do 400 “vagnerovaca”.

Američki “privatnici”, koji su postali poznati pre svega po svojoj bahatosti, nedisciplini i velikom broju “kolateralnih” žrtava koje ostaju za njima, a ne podležu niti zakonima svoje zemlje niti lokalnim ili međunarodnim krivičnim organima, već duže vreme su neophodno oružje u sprovođenju američke spoljne politike.

Dejstva ruskih plaćenika, za sada, nisu pratili nikakvi skandali, već se trude da budu prepoznatljivi po “nevidljivosti” svojih operacija i funkcionišu bliže obaveštajnim službama.

Sam Dmitrij Utkin “Vagner”, odlikovan je sa četiri medalje za hrabrost Ruske Federacije, po ukazu Vladimira Putina.

Putin očigledno sve više prepoznaje bolje strane PVA, što verovatno i jeste glavni razlog za izostanak regulisanja njenog pravnog statusa, a po svemu viđenom, krug njihovih dejstava će se proširivati i u budućnosti.

Sledeći front na kom se očekuje njihovo prisustvo, ali i prikazivanje njihove pune moći, pošto će biti jedine snage Rusije na terenu, biće Libija. Dogovori sa generalom Kalifom Haftarom, tvrde upućeni, već su postignuti, a prvi odredi već čekaju na komandu u privremenoj vojnoj bazi na egipatsko-libijskoj granici.

Pročitajte još:

OVA ZEMLjA JE BILA RAJ ZA BALKANCE: Velika promena! Zatvaraju vrata …

JEDNA DRŽAVA MOŽE DA SPREČI SVETSKI RAT: Pogledajte koja, prema pisanju Gardijana

Poruka Trampa Kim Džong Unu

Izvor: Pravda

Top