KOJA JE JAČA: Od “majke svih bombi” četiri puta moćniji Putinov „otac svih bombi”?

Amerikanci su na poznate „vojne pećine-tvrđave” u planinskoj oblasti Tora-Bora na istoku Avganistana bacili svoju najmoćniju bombu GBU-43/B.

Nazvali su je sa ponovom „majkom svih bombi” (mother of all bombs – MOAB), naglašavajući da je to najmoćnija neatomska bomba u vojnom arsenalu Sjedinjnih Država. Skrivena poruka je bila: samim tim, i najmoćnija neatomska bomba u svetu.

Međutim, Glas Amerike je već objavio da u svetu postoji moćnja neatomska bomba od „mother of all bombs”: „Rusija raspolaže oružjem koje bi se moglo nazvati „Ocem svih bombi” (FOAB – father of all bombs). Prema podacima, ta bomba je manja od naše, ali je četiti puta moćnija…

”Otac svih bombi” je i bomba principijelno drugog tipa. To je fugasna bomba. FOAB ima termobaričko punjenje koje koristi kiseonik iz atosfere za pojačavanje razornog efekta”.

Business Insider je sa svoje strane objavio da „Otac svih bombi”d etonira u vazduhu pomoću specijalne smese. Obaveštajna uprava Pentagona je objasnila da se u zoni njegove detonacije stvaraju takav pritisak i vakuum da svima koje zahvate „prskaju pluća”. Amerikanci tvrde i da je „Otac” još i „visokotoksičan”.

Britanska novinska agencija Reuters objavila je da ubija u prečniku od 300 metara, a da je njegova moć ravna 44 tone trotila. Moć američke „mother of all bombs” manja je od snage 12 tona trotila.

Zašto Rusija i Kina gomilaju sve veće zalihe zlata pogledajte OVDE.

Pročitajte još:

Organizator eksplozije u peterburškom metrou-„Jao, boli“

NA IVICI KONFLIKTA: Ruski vojni brodovi napravili haos u Lamanšu!

PAO JOŠ JEDAN SRPSKI VOJNI AVION: Nova nesreća tokom trenažnog leta

Izvor: fakti.org

Top