JEDNA DRŽAVA MOŽE DA SPREČI SVETSKI RAT: Pogledajte koja, prema pisanju Gardijana

Nuklearni rat više nije nezamisliv, a ako ga ne bude – za to bismo mogli da zahvalimo Kinezima, piše britanski “Gardijan”.

List ocenjuje da se većina nuklearnih bojevih glava na svetu nalazi pod kontrolom ljudi za koje ideja o korišćenju takvog oružja nije nezamisliva.

SAD i Rusija su prošle sedmice jasno pokazale da razmišljaju o korišćenju novih vrsta oružja. Amerika je bacila najveću nenuklearnu bombu u svom arsenalu u Avganistanu – “Majku svih bombi”.

Rusija to nije mirno posmatrala, već se pohvalila svojim oružjem “Ocem svih bombi”, koji ima četiri puta razorniji potencijal od američke “Majke”.

Krajem prošle godine, ruski i američki predsednik Vladimir Putin i Donald Tramp najavili su širenje nuklearnih arsenala.

Skoro svaka ruska veća vojna igra završava fazom takozvane ‘nuklearne deeskalacije’, koja znači bacanje bombe, a zatim objava mirovne ponude, navodi “Gardijan” i ukazuje na “faktor Tramp”.

Tramp je još tokom osamdesetih godina prošlog veka bio opsednut nuklearnim oružjem i danas odbija da sluša savete vojnih stručnjaka.

List tvrdi da Tramp ne shvata osnovni koncept NATO-a, koji nuklearno oružje shvata kao političko sredstvo odvraćanja.

U tekstu se navodi da bi Kina mogla da izvrši jak pritisak na severnokorejskog predsednika Kim DŽong Una i spreči ga da nekom vojnom provokacijom izazove napad SAD.

U to se izgleda uzda i Tramp, koji je nedavno počeo da priča o Kini kao o svom savezniku, nakon što je ranije kritikovao kinesku ekonomiju i nazivao je manipulatorom valute.

Američki potpredsednik Majk Pens i japanski premijer Šinzo Abe složili su se danas da treba da ubede Kinu da preuzme veću ulogu u rešavanju situacije sa Severnom Korejom, izjavio je portparol japanske vlade Koići Haiguda.

Dvojica zvaničnika potrvdila su tokom ručka da je uloga Kine u rešavanju situacije oko Severne Koreje važna i da je potrebno da porade na tome da bude još veća, rekao je Haiguda, preneo je Rojters.

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji izjavio je danas da tenzije na Korejskom poluostrvu moraju biti rešene diplomatskim sredstvima.

Vang je na konferenciji za novinare pozvao sve strane da pronadju mirno rešenje, preneo je Rojters.

Pogledajte OVDE kako je Tramp zapretio Kimu i šta je rekao o Obaminoj spoljnoj politici.

Pročitajte još:

SAA se sprema da zauzme ključni grad na severu Hame: Pucaju linije odbrane terorista (VIDEO)

OVA ZEMLjA JE BILA RAJ ZA BALKANCE: Velika promena! Zatvaraju vrata …

Izvor: Blic

Top