ZAPAD U STRAHU, MOŽE SAMO DA GLEDA: Evo zašto Rusija i Kina gomilaju sve veće zalihe zlata!

Antipatija Vladimira Putina prema Hilari Klinton dobro je poznata. Međutim, izgleda da predsednik Rusije ne veruje ni Donaldu Trampu.

Piše: Holger Šapic (Holger Zschäpitz), Die Welt

Centralna banka Rusije je u februaru povećala rezerve zlata za novih 9,3 tone. Sada su te ruske rezerve premašile 1.650 tona i veće su nego ikad od vremena kraha Sovjetskog Saveza.

Ovo navodi na samo jedan zaključak. Kremlj želi da slomi ekonomsku dominaciju Amerike i Evrope.

Za razliku od dolara ili evra, zlato je valuta bez države. Nad njim ni jedna vlada nema pravo glasa i zato taj plemeniti metal koriste autoritarni vladari.

Mnogi eksperti su već otvorili pitanje: Hoće li Putin i posle pobede Trampa nastaviti da smanjuje svoju ekonomsku zavisnost od Amerike. Poslednji podaci svedoče – da hoće.

Jer, Putin je od novembra 2016. rezerve zlata Rusije povećao za 72 tone.

Politički savetnik i autor više knjiga DŽejms Rikards tim povodom naglašava:

“Putin kupuje zlato zato što računa da će u dugoročnijoj perspektivi poverenje u dolar opadati ili da će dolar biti korišćen kao oružje protiv njegove zemlje. Zato je ulaganje u zlato idealna zaštita od toga. Kod Putina nema emocija. On – u svom odnosu prema Trampu i dolaru – vodi računa o svojim i interesima svoje zemlje”.

Kremlj svih poslednjih 15 godina tiho, ali sračunato povećava svoje rezerve zlata. Taj program je startovao još u vreme vladavine DŽordža Buša-mlađeg, a sve se nastavilo za Obamine ere.

Iako je sada u Beloj kući Tramp, nema znakova da će Kremlj prestati da kupuje zlato. Od toga ga nije odvratila ni situacija sa rubljom i cenom nafte.

Na kupovinu zlata nije uticala ni ukrajinska kriza. Čak su kupovine u jednom momentu bile naglo povećane. Ne radi se o o ideologiji već o strateškom planu. Na ovaj zaključak navodi i činjenica da je Moskva, paralelno sa gomilanjem zlata, znatno smanjila svoje rezerve u američkim državnim obveznicama. Od 2014, Putin se oslobodio tih papira u vrednosti 60 milijardi dolara.

Sada Rusija u američkim obveznicama drži samo 86 milijardi dolara, a to je – 100 milijardi manje nego u najboljim vremenima.

Moskva više nije ni među deset najvećih kreditora Amerike. Trenutno, čak i Irska, Švajcarska ili Brazil daju SAD-u više novca nego Rusija. Poznato je da je turbulentnim vremenima slab onaj ko daje kredite, a ne onaj ko ih uzima.

Zlato je za Putina svojevrsna polisa osiguranja. Taj metal se kotira u celom svetu, a njegova količina se ne može beskonačno povećavati.

Države koje kupuju zlato s jedne strane gube deo vlastite gipkosti sa zlatnim polugama. Na njih ne ide ni kamata. Ali, zlato štiti od uzleta i padova na valutnim tržištima.

Kupovina zlata pokazuje do kakve vladavine je stalo Putinu. Zbog čega bi onaj ko veruje u mir i detant povećavao rezetve krizne valute?

Međutim, i neke druge zemlje su izgubile poverenje u dolar i politiku SAD i traže svoju nezavisnost u zlatu.

Kina je takođe značajno smanjila svoje zalihe američkih državnih obveznica i povećala rezerve zlata.

Peking sa svoje 1.842 tone zlata drži šesto mesto u svetu po rezervama tog plemenitog metala, a deo tog zlata je kupljen prodajom američkih obveznica.

Od 2014. do danas, Komunistička partija Kine oslobodila se od američkih obveznica u vrednosti od 300 milijardi dolara, a kupila je 775 tona zlata.

Rusija i Kina zajedno raspolažu sa 3.500 tona zlata – što je 1.500 tona više nego što su imale 2013. godine.

Zajedno su se ratosiljale američkih obveznica u vrednosti 400 milijardi dolara.

Sa finansijske tačke gledišta, to predstavlja pomeranje polova vlasti od Amerike prema istoku.

Čak je i bivši šef američkog Sistema federalnih rezervi Alan Grinspen nedavno priznao da je u toku “moćno pomeranje” u odnosima među velikim državama.

U intervjuu magazinu Goldinvestor, rekao je: “Zlato je ultimativna politička polisa osiguranja”.

Pročitajte još:

HAOS U TRAMPOVOM TIMU: Od ovoga zavisi da li će zaratiti Rusija i Amerika!

KIM PISAO ASADU: Spominje i Amerikance, evo šta mu je poručio

OŠTAR ODGOVOR AMERIMA ZBOG KOREJE: Ruski i kineski brodovi za petama američkom nosaču!

Izvor: fakti.org

Top