Peking će Trampu ispostaviti račun za “desert Tomahawk”

Piše: Dmitrij DZIGOVBRODSKI

          DONALD Trump je demonstrativno naredio da se raketira Sirija dok su trajali njegovi pregovori sa  Xi Jinpingom.

          Potom se pohvalio u intervjuu Fox Business: “Sjedili smo za stolom. Završili smo ručak i prelazili na desert. Poslužili su nam po komad čokoladne torte. Bolju nikada niste probali. Saopštio sam tada Xi Jinpingu da smo upravo lansirali 59 raketa koje lete prema Siriji “.

          Trump je javnosti SAD otkrio i reakciju predsjednika Kine: “On je poćutao deset sekundi, a onda zamolio prevodioca da mu ponovi što sam rekao”.

          U istom intervjuu je tvrdio da je Si odobrio taj korak (napad na Siriju) i da mu je rekao da su takve mjere dopustive “ako je neko toliko surov da protiv djece primjenjuje hemijsko oružje”.

          U intervjuu New York Post Donald, Trump je s uvjerenošću izjavio da je njegov susret sa  Xi Jinpingom  protekao u dobroj atmosferi i da su nj njih dvojica “odlično složili”.

          Začuđuje koliko grešaka može jedan čovjek napraviti za samo deset minuta. Pritom čovjek koji se nalazi na jednom od najvažnijih položa u svijetu.

          Američki lider je pretjerano optimistično ocijenio rezultate svog susreta sa predsjednikom Kine. Po svemu sudeći, oni nisu bili ni blizu da se “odlično slože”. Trampu su takv ocjene bil potrebne za unutrašnju  upotrebu: da bi pokazao ko je u “saloonu” najtvrđi kauboj.

          Međutim, on je na Kinu ostavio prilično negativan utisak. Nije Xi Jinping tek onako ćutao cijelih deset sekundi, pa još tražio da mu se prevod ponovi.

          Bilo bi naivno misliti da doktor prava na Univerzitetu  Cinhua ne zna engleski i da nije shvatio što Trump govori na svom kaubojskom dijalektu.

          Gruba demonstracija sile u vrijeme mirnih ekonomskih pregovora vjerovatno će u Kini biti primljena kao otvorena uvreda i pokušaj da se Peking i njega samog izvrši pritisak i da se ponize.

          Uostalom, kineskom čelniku teško da će se svidjeti i to što je Donald Trump ovako cijelom svijetu izbrbljao kako se on ponio kad je čuo za udar na Siriju. To je ogrešenje o diplomatsku etikeciju i potpuno nerazumijevanje tradicija kojih se drže kineske vlasti.

          Nije slučajno što Xi Jinping i Donald Trump nisu zaključili nikakve realne sporazume.

          Iz istog razloga je Si dao komentar povodom raketnog napada: “Ako neko tako surov koristiti hemijsko oružje protiv male djece …”

A ko je to?

Xi Jinping je 12. aprila – u telefonskom razgovoru sa Donaldom Trumpom – iznio pogled svoje zemlje na problem: “Zalažemo se za politički put i mirovne pregovore povodom Sirije”.

           Može zato Tramp koliko mu je volja ubjeđivati ​​američke birače da je sa kineskim liderom uspostavio dobre odnose. Kina na to, kako izgleda, gleda sasvim drugačije …

          Vjerujem da će Kina još nastojati  da ustanovi: je li ovo sa “tomahavcima” uradio zbog svoje neupućenosti i specifičnosti znakova. Ili je raketiranjem pokušao nanijeti štetu imidžu Si Jinpinga kao predstavniku klana “prinčeva”, u trenucima složene političke suprotstavljenosti unutar Kine.

          Trampu tek predstoji da sazna kako će se i njemu i Sjedinjenim Državama vratiti “desert Tomahawk” i deset sekundi ćutanja Si Jinpinga.

Top