Zabrinut sam zbog ruskog ponašanja u regionu

Senator SAD Džon Mekejn izjavio je da je s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o tome kako su dva svjetska rata počela u regionu istočne Evrope.

 Mekejn je nakon razgovora s Vučićem na konferenciji za medije kazao da stabilnost u Evropi znači bezbjednost u SAD i da je podrška Sjedinjenih Država Evropi “čelična”.

“Po povratku u SAD poruka mojim kolegama u Senatu, predsjedniku i američkom narodu je da je sve što se dešava u istočnoj Evropi od vitalnog značaja za nacionalnu bezbjednost SAD”, rekao je Mekejn.

“Želim da čestitam Aleksandru Vučiću na pobjedi na predsjedničkim izborima i radujem se što ću da sarađujem s njim kako bismo unaprijedili i omogućili da Srbija uđe u Evropsku uniju jer je Srbija sila pomirenja u istočnoj Evropi”, rekao je američki senator.

On je čestitao Vučiću na napretku Srbije u ekonomskim reformama i napretku na putu ka EU.

“Optimističan sam da će vremenom sva važnost integracije Srbije u EU biti iskristalisana, ali sam zabrinut zbog ruskog ponašanja u regionu i pokušajem da se svrgne vlast u susednoj Crnoj Gori”, naglasio je Mekejn i dodao da je jasna umiješanost Rusije i u sukobima u Siriji.

“Nadam se da će ovakvo ponašanje od strane Sirije prestati i jasno je do toga došlo u saradnji sa Rusijom”, istakao je.

“Razgovarali smo i o važnosti dijaloga Beograda i Prištine koji se odvija pod okrljem EU i koji je doveo do napredka zahvaljujući predsjedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću”, dodao je Makejn i istakao da su “SAD najaktivniji vojni partner Srbije sa oko 90 odsto aktivnosti”.

Mekejn je izrazio zahvalnost na ulozi Srbije u koaliciji koja se bori protiv ID, te zbog toga što je Srbija jedan od najaktivnih partnera SAD u mješovitim vježbama.

Na pitanje novinara o navodnom hemijskom napadu u Siriji Mekejn je rekao:

“Vjerujem da su Rusi znali o hemijskom oružju u Siriji i avioni ruskih snaga su koristili precizno vođene avione koji su gađali bolnice”.

“SAD će prvenstveno ukazati Rusima da je takva vrsta ratnih zločina neprihvatljiva. Mi ćemo obučiti one koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara el Asada. Najprije treba zabraniti Rusima da lete sa područja sa kojih su izvedeni ti napadi, a zatim je potrebno održati mirovne pregovore da Asad i Putin shvate da ne mogu da pobjede na ovom ratištu”, zaključio je Mekejn.

Top