RUSIJA NAJAVILA

Ruska vojska saopštila je danas da će pomoći Siriji da obnovi protivvazdušnu odbranu poslije američkih napada na ciljeve u centralnom dijelu te zemlje.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da će Rusija u najbližoj budućnosti preduzeti mjere kako bi se zaštitili najslabiji objekti sirijske infrastrukture i ojačala protivvazdušna odbrana.

Konašev je ocijenio da je “borbena efikasnost napada SAD bila veoma niska”, navodeći da je samo 23 od 59 “tomahavk” krstarećih raketa pogodilo bazu Šajrat u provinciji Homs, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, u napadima je uništeno šest sirijskih bobenih aviona MiG-23 koji su bili na popravci, ali nijesu oštećene druge letjelice u bazi.

Konašenkov je takođe rekao da pista u bazi Šajrat, malom aerodromu sa dva uzletišta sa koga sirijska avijacija uzlijeće u akcijama bombardovanja meta u sjevernoj i centralnoj Siriji, nije oštećena.

SAD su rano jutros po naređenju predsjednika Donalda Trampa izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji.

“Napad SAD čin agresije na saveznika Rusije”

Moskva smatra da američki raketni napadi na vazduhoplovnu bazu u Siriju predstavljaju čin agresije protiv saveznika Rusije, rekao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Pošto pružamo pomoć sirijskoj vojsci u skladu s odgovarajućim zahtjevom sirijskih vlasti, mi na Siriju gledamo kao na našeg saveznika”, rekao je Peskov.

On je naveo da je Rusija informisana o tome da slijedi napad u Siriji putem postojećih kanala komunikacije.

On je istakao da “niko nije zvao Putina”, prenosi Tanjug.

Peskov je kazao da je Rusija prekinula razmjenu informacije putem vojnih kanala o svojim operacijama u Siriji.

“Tehnički gledano, kanali ostaju otvoreni, ali neće biti razmjene informacija”, kazao je portparol Kremlja.

Top