Želim da vas ošamarim

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte ponovo je napao Evropsku uniju zbog kritika na račun njegove krvave kampanje protiv narokotika, rekavši da “želi da ih zbog toga ošamari”.

“Dođite ovdje i razgovaraćemo, jer želim da vas ošamarim”, rekao je Duterte tokom govora na proslavi Dana žena u predsjedničkoj palati u petak.

Predsjednik Filipina je kritikovao EU, SAD i Ujedinjene nacije, dok je hvalio Kinu i Rusiju, zgrozivši se na ideju, kako kaže, Holandije, koja ima klinike koje zavisnicima daju heroin i kokain.

Ovo je poslednja u nizu izjava u kojima nije štedeo nikoga ko je kritikovao njegov rat protiv droge.

Duterte je i prošle nedjelje napao EU optužujući je za licemjerstvo, nakon što su poslanici Evropskog parlamenta objavili rezoluciju kojom se poziva na obuzdavanje i ponovno razmatranje njegovog načina vođenja rata protiv droge.

U septembru prošle godine je na osudu koju mu je uputio Evropski parlament zbog “talasa vansudskih pogubljenja na Filipinima” odgovorio psovkama i vulgarnim gestom.

“Vi to činite kako biste okajali svoje grehe”, kazao je tada Duterte uz psovke, posebno pominjući Francusku i Veliku Britaniju.

Top