BiH od danas pod sankcijama

BiH od danas je pod energetskim sankcijama. Krivac je Federacija BiH, koja, za razliku od Republike Srpske, nije prihvatila dogovorena zakonska rješenja, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač
Iako se činilo da je sve dogovoreno, zakon koji reguliše oblast električne energije i gasa nije usaglašen u entitetima i na nivou BiH. Zato će sankcije Energetske zajednice stupiti automatski na snagu, poručio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, koji upozorava da BiH više niko ne uzima ozbiljno.

 „Koliko ja znam, a to je nezvanično, Republika Srpska je podržala zakon, a Federacija je sve odbila i vraća se na pozicije iz 2015. godine, iako smo usmeno sve usklađivali i uskladili sve do zadnjeg detalja“, navodi Kopač.

On smatra da je moguće da pod sankcijama BiH bude onemogućen izvoz struje, ali ne vjeruje da će do toga doći. U pitanje se dovode i desetine miliona evra koje su namjenjene energetskom sektoru u BiH.

Premijer Federacije Fadil Novalić kaže da ti resursi ni do sada nisu korišteni, a vjeruje da će uskoro biti pronađeno rješenje.

„Razmatrali smo koji je to put da dođemo do kompromisa unutar energetske strategije. Problem je i dalje gas, ne možemo da se nađemo po tom pitanju, a sve u vezi sa električnom energijom je riješeno“, kaže Novalić.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović smatra da svi akteri nisu otvoreno i iskreno razgovarali o tom pitanju, ali poručuje da Vlada Srpske neće dozvoliti prenos nadležnosti i da zakonsko rješenje mora biti u skladu sa Ustavom.

„Postoje rješenja kojima možemo da ispunimo zahtjeve EU, ali isto tako da zadržimo strukturu kakvu imamo i da se zna ko je za šta nadležan. A sve ostalo je manipulacija da su odgovorne entitetske Vlade“, kaže Cvijanovićeva.

Resorni ministar na nivou BiH Mirko Šarović smatra da je neodgovorno da postignuti dogovor na svim stranama u 99,9 odsto slučaja, kako kaže, bude olako odbačen. Smatra da predloženi zakon rješava suštinsko pitanje nadležnosti na državnom i entitetskom nivou.

„Kada je u pitanju gas, metodologija za transportnu tarifu se donosi na državnom nivou, a same tarife u okviru entiteta, što je suštinska podjela koja je zadovoljavala i jednu i drugu stranu“, kaže Šarović.

Cvijanovićeva podsjeća da ne mora svaki prijedlog EU da bude usvojen beskompromisno. Ona dodaje da mnoge članice EU nisu imale samo jednog regulatora, pa opet nisu bile pod sankcijama. Savjetu ministara poručuje da ukoliko nije sposoban da koordiniše taj posao, onda u skladu sa dogovorom unutar BiH, pitanje usvajanja zakona na nivou BiH o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa može biti riješeno putem mehanizma koordinacije.

Top