Terorista iz Londona devedesetih klao Srbe u BiH

Halid Masud, koji je u srijedu izvršio teroristički napad u Londonu, tokom rata u BiH bio je pripadnik zloglasnog odreda “El mudžahid”.

Kako piše Blic, u posjedu njegove redakcije nalazi se spisak od 1.774 borca odreda “El mudzahida”, među kojima je i Masudovo ime.

List dodaje da je on, kao islamski “sveti ratnik”, u Bosnu došao 1. maja 1993. kada se priključio arapskim borcima iz tog odreda koji se nalazio pod komandom Trećeg korpusa tzv Armije BiH.

Kako se navodi, njega su početkom devedestih radikalizovali poznati vehabijski lideri Abu Hamza al Misri i Omar Bakri Muhamed.

“Riječ je o ljudima koji su početkom građanskog rata u BiH odigrali presudnu ulogu u formiranju zloglasnog odreda ‘El mudžahid’ koji je djelovao u sklopu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH i koji se ‘proslavio’ stravičnim zločinima nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima”, piše “Blic” pozivajući se na izvore obavještajno-bezbjednosnih struktura.

List prenosi i izjavu člana Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, Dževada Galijaševića, da je i prema njegovim podacima Halid Masud za vrijeme rata u BiH bio pripadnik “El mudžahida”.

Galijašević za “Blic” kaže da je Halid Masud, koji je uz svoje ime imao i dodatak Abdula, koji su koristili mnogi pripadnici tog odreda, iz Bosne otišao tek 25. decembra 1995.

Prema riječima Galijasevića, gotovo svi veliki teroristički napadi u Evropi i SAD imali su neku vezu sa Bosnom i Hercegovinom – ili su teroristi učestvovali u ratu u BiH, ili su imali njeno državljanstvo, ili koristili oružje nabavljeno u BiH.

“To je nasleđe koje nam je ostavila politika Alije Izetbegovića i SDA, koji su belosvjetski šljam i psihopate raznih vrsta doveli da ovdje stvaraju islamsku državu. Poslednji teroristički napad u Londonu samo je još jedan u nizu dokaza gdje nas je dovela takva politika”, kaže Galijašević.

Top