LE PEN PORUČILA

Predsjednički kandidat na izborima u Francuskoj, Marin Le Pen, izjavila je da će, ako pobijedi na izborima, raditi zajedno sa liderom poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslavom Kačinjskim na tome da demontira EU.

“Ukoliko pobijedim, počeću saradnju sa Kačinjskim da demontiramo EU. Smatram da možemo da sarađujemo u mnogo stvari”, rekla je liderka “Nacionalnog fronta” Marin Le Pen u intervjuu koji objavljuje poljski list Žečpospolita i dodala da će isto predložiti i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Sa Orbanom i Kačinjskim, Marin Le Pen želi prvo da pokrene raspravu o tome šta je u sadašnjoj Uniji nedopustivo, a pored mađarskog premijera i lidera poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda potencijalnog pomoćnika u razaranju EU vidi i u britanskoj premijerki Terezi Mej. 

“Sigurno se nećemo složiti oko svega. Ali zato je svaka zemlja slobodna i suverena da brani svoje interese”, kazala je Le Penova. 

Po njenoj ocjeni problem oko koga će se sigurno lako složiti jeste to da mora da se spriječi preraspodjela izbjeglica u evropske zemlje protiv čega je kategorično cijela Višegradska četvorka.

Jaroslav Kačinjski tokom vikenda zalažio se za pomoć hrišćanskim izbjeglicama iz Sirije, kao moralnu obavezu svakog poljskog katolika, međutim ni njih ne želi da primi, već isključivo da im se pomaže na mjestu u regionu u susjednim zemljama u koje su se sklonili. 

“Unija želi sankcije protiv država koje nijesu prihvatile izbjeglice i ne pristaju na njihovu preraspodjelu. Čak se pominje suma 250.000 eura kazne za svakog izbjeglicu. To je ludilo. To mora da prestane”, kazala je Marin Le Pen poljskom dnevniku.

 

Top