KAKO SU SABOTIRALI REVIZIJU:PRVO SU SABOTIRALI REVIZIJU, A ONDA UBIRALI POENE KOD NARODA GLUMECI PATRIOTE

IZETEBEGOVIC I SOFTIC SU JOS U MAJU 2016 SABOTIRALI REVIZIJU

Upravo vidjeh originalni tekst saopstenja za medije od 9. marta 2017 Internacionalnog suda pravde u Hagu u vezi Revizije presude iz 2007. godine.

Sud je obrazlozio sta se dogadjalo u vezi Revizije. Slijedi citat na Engleskom, a zatim i nas prevod, kljucnoga pasusa iz odluke ICJ od 9. marta 2017:

“Previously, however, the Registry had received a letter from Mr. Softic, dated 25 May 2016, in which he enquired whether his appointment as the Agent of Bosnia and Herzegovina in the case concerning the Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Bosnia and Herzegovina v. Serbia) was valid for the initiation of proceedings for revision of the Judgment of 26 February 2007 in that case. By letter dated 26 May 2016, the Registrar informed Mr. Softic that a new appointment would be required. No document attesting to the appointment of Mr. Softic for the purposes of proceedings for the revision of the 2007 Judgment has been received by the Court.”

Prevod na Bosanski: “Ranije, 25. maja 2016, Registrar suda je primio pismo od Gosp. Softica u kojem on pita da li je validno i za svrhu Revizije Presude od 26. Febrara 2007. njegovo ranije naimenovanje kao agenta Bosne i Hercegovine u predmetu primjene Konvecije o prevenciji i kaznjavanju zlocina genocida (Bosna i Hercegovina protiv Srbije). U pismu datiranom 26. Maja 2016, Registrar suda je informirao gosp. Softica da bi novo naimenovanje bilo potrebno. NIKAKAV DOKUMENT KOJI BI DOKAZIVAO DA SOFTICEVO IMENOVANJE VRIJEDI I ZA REVIZIJU NIJE TADA DOSTAVLJEN SUDU.” (Naglasio M.B.)

Dakle, sada je jasno sta se dogodilo, kako je tandem Izetbegovic – Softic sabotirao Reviziju.

Prvo, zasto je Softic uopste postavljao to pitanje, ako nikada od drzave nije dobio rjesenje o prestanku njegove nominacije na sudu? Zatim, iz posljednje citrane recenice zakljucujemo da je Softic postavio vrlo pojednostavljeno pitanje, ne obrazlazuci specificnost nase situacije, kao da je BiH jedna normalna drzava, koja moze jednostavno donijeti jednu takvu odluku. I registrar je odmah, istog dana rutinski odgovorio. Znaci nije bilo nikavog udubljivanja u specificnu BiH situaciju, sve se dovija rutinski, kao da se radi o potpuno normalnoj situaciji. Time je sudbina Revizije bila zapecacena. Pitanje je da li bi bio isti odgovor Suda, da je Sofic poslao objasnjenje nase specificne pravne situacije, da je npr. objasnio da je to originalno Tuzba Republike BiH, koju je Daytonska BiH naslijedila, i da srpska strana ima “konflikt interesa”, tj. da nije logicno da RS odlucuje o sudbini Revizije, jer je RS okrivljena u toj reviziji itd. itd.

Zatim, hajdemo pretpostaviti da su tada u maju 2016 Izetbegovic i Softic napravili nenamjernu gresku. Ali, zasto tada Izetbegovic i Softic nisu objavili da ICJ smatra da Softicu treba nova nominacija, i krenuli slijedecih 9 mjeseci da nadju rjesenje. Na primjer, sjetimo se da je Izetbegovic na lijepe oci spasio RS od bankrota u tome periodu. A mogao je tada traziti saglasnost RS-a, ako hoce spas RS-a pomocu MMF-a. Ili, mogao je predati na Ustavni sud, da Ustavni sud odluci da je Softiceva punomoc legalna u okviru BiH, i onda je legalna i za Internacionalni Sud pravde.

Ako nista mogli smo izvrsiti pritisak na Covica, jer ima veoma mnogo Hrvata koji su stradali u tome istom genocidu. Zbog njih je Covic morao glumiti neutralnost, mada se tom neutralnoscu prakticno svrstao uz Srbe. Moglo se Hrvatima objasniti da je u ovoj situaciji njegova neutralrnost jednaka glasu protiv Revizije.

Zatim, mozda bi neko drugi nasao neka druge puteve spasa Revizije da se znala realna situacija. Medjutim, Izetbegovic je odlucio da sakrije pismo Suda, da time sahrani Reviziju, a da ipak glumi heroja i patriotu koji se navodno patriotski suprotstavlja Srbima (u namjestenoj igri) i odlucno brani prava zrtava. Zaista mizerno.

1.2 ONO STO JE USLIJEDILO POSLIJE BAKIROVE SABOTAZE REVIZIJE JE IZIVLJAVANJE NAD ZRTVAMA GENOCIDA

Znaci, Izetbegovic i Softic jos od Maja 2016. znaju da nema nista od Revizije presude. I umjesto da to Izetbegovic kaze narodu, on pocinje perfidnu igru kojoj je jedini cilj nanosenje sto moze vise zla drzavi Bosni i Hercegovini.

On i njegovi srpski saveznici glume zestok konflikt i okupiraju paznju naroda. Tu se Izetbegovic zaista dobro, patriotski drzi, toliko dobro da smo ga cak i mi iz Bosanskog Kongresa podrzali.

U tome vremenu Izetbegovic glumi heroja, vuce sve prave poteze. Skuplja najistaknutije BiH politicare i intelektualce u Vijecnici, i ti ozbiljni ljudi, svecano donose odluku da se ide u Reviziju, dijele teret odluke sa Izetbegovicem i Softicem?! Narod pred Vijecnicom sa transparentima daje podrsku. (Mogu misliti kako sada svi ti “vazni” ljudi izgledaju smijesni sami sebi.) Odrzavaju se TV diskusije, okrugli stolovi, sesije,…, a sve to samo zato da bi Bakir Izetbegovic revizijom zaslijepio narod, dok ovamo ispod povrsine salje Zvizdica u Beograd, dogovara izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo i razgradnju institucija drzave BiH. Na primjer, nanosi novi udarac Vijecu ministara tako sto organizuje neustavni sastanak Vlada RS i Federacije i to u Banja luci?! Protjeruje strance iz Komisije za spomenike BiH, cime omogucava srpsko-hrvatske blokade i ucjene jos jedne drzavne komisije.

Interesatno, da Srbi za to vrijeme rade bez greske, sto znaci da su obavijesteni, da se sve odvija u dogovoru sa Izetbegovicem. Naravno ne znaju svi Srbi sta se desava, ali oni kljucni koji vuku poteze Ivanic i Vucic sigurno znaju da nema nista od Revizije. Evo samo jednog primjera: Srbi koriste napetost oko revizije da bojkotuju neke od BiH insitutcija, dok u nekim drugim nastavljaju da rade. Zasto? Pa nastavljaju da rade u onim institucijama od kojih ce im u buducnosti biti izdavani papiri legalnog samoukidanja drzave BiH.

1.3 POZITIVNI EFEKTI OVE EPIZODE

Najpozitivniji efekti ove igre su u tome sto su mnogi pokazali svoje pravo lice. Bakir Iztebegovic je ogoljen do srzi kao mizerni posrbica. On se nije nadao da ce Sud reagovati tako brzo i da ce osim formalne odluke izdati i saopstenje za stampu u kojem ce otkriti postojanje prepiske iz maja 2016. Tako se dogodilo da je Bakir Izetbegovic uhvacen sa spustenim gacama, “in flagranti” sa njegovim Srbima, s time da se on nacalio Dok Ivanic, Vucic, Dodik uzivaju.

Osim Izetbegovica obrukali su se i Reuf Bajrovic i Emir Suljagic. Bajrovic i Suljagic i mnogi slicni njima su bili cijelo vrijeme protiv Izetbegovica, ali zbog neke pronicljivosti, jer ni oni nisu znali za pismo Suda iz Maja 2016, nego su bili protiv Izetbegovica iz pogresnih razloga. Oni su bili protiv njega ne znajuci da je ta “svadja” Izetbegovica i Ivanica samo gluma. Mislili su da je iskren i ljutili su se sto nas “zavadja”. Trazili su da se dogovaramo sa Srbima umjesto da se tuzimo.

Piše:Dr. Muhamed Borogovac / BalkanBreakingNews

Top