Holandija zabranila da avion sa Čavušogluom sleti u Roterdam

“Možete da zaustavljate avion našeg ministra koliko hoćete, da vidimo kako će vaši avioni od sada dolaziti u Tursku,” rekao je turski predsjednik Erdogan i ocijenio da holandska vlada “ne zna politiku ili međunarodnu diplomatiju”.

Holandska vlada povukla je danas dozvolu za slijetanje aviona turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, koji je najavio da će doći danas u Holandiju da prisustvuje mitingu podrške za turski referendum o ustavnim promjenama.

Na odluku je odmah ljutito reagovao turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i nazvao taj postupak “ostacima nacizma” i najavio uzvratne mjere, čime je dalje zaoštrio diplomatski sukob između dvije zemlje oko kampanja za turski referendum o ustavnoj reformi kojom bi se dala veća ovlašćenja šefu države.

Redžep Tajip Erdogan

U saopštenju holandska vlada navela je da je povukla dozvolu zbog “rizika za javni red i bezbjednost” nastalih zbog najavljene posjete Čavušoglua Roterdamu gdje miting treba da se održi.

U izjavi za televiziju CNN-Turk Čavušoglu je ranije danas rekao da namjerava da otputuje u Roterdam na miting podrške predsjedniku Erdoganu i zaprijetio da će biti uvedene “teške sankcije” Holandiji ako mu bude uskraćena dozvola za slijetanje. 

Holandska vlada je navela da je zajedno s turskim vlastima tragala za “prihvatljivim rješenjem” za Čavušogluov plan da vodi kampanju u Holandiji, ali “prije nego što su ovi pregovori završeni, turske vlasti su javno zaprijetile sankcijama, što čini traganje za razumnim rješenjem nemogućim”. “Zbog toga je Holandija dala k znanju da povlači prava na slijetanje” za letjelicu turskog ministra, navodi se u saopštenju.  

Na skupu u Istanbulu Erdogan je rekao da su “to ostaci nacizma, to su fašisti”.

“Možete da zaustavljate avion našeg ministra koliko hoćete, da vidimo kako će vaši avioni od sada dolaziti u Tursku,” rekao je turski predsjednik i ocijenio da holandska vlada “ne zna politiku ili međunarodnu diplomatiju”.

Diplomatski sukob dvije zemlje, obje članice NATO-a, odvija se nekoliko dana prije holandskih parlamentarnih izbora 15. marta na kojima se prema anketama očekuje jačanje antiislamskog vođe Gerta Vildersa. 

Holandska vlada je saopštila da se ne protivi skupovima u Holandiji na kojima se daju informacije o turskom referendumu, ali je navela da ti mitinzi ne treba da doprinose tenzijama u holandskim društvu i da svako ko želi da ih organizuje, “mora da se pridržava instrukcija vlasti da bi javni red i mir bili zagarantovani”. 

Kako se navodi, turska vlada “ne želi da poštuje pravila po ovom pitanju”.

Čavušoglu je ranije ponovio optužbe turske vlade da su zabrane skupova u Njemačkoj i Holandiji “fašistička praksa”.

On je rekao da njemačke i holandske zabrane mitinzima na kojima se zalaže da se 16. aprila glasa “da” na referendumu o ustavnim promjenama kojim bi se proširila ovlašćenja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, znači podrška strane koja je za “ne”.

Šef holandske diplomatije Bert Kunders rekao je u četvrtak da holandska vlada smatra da je planirana posjeta ministra spoljnih poslova Turske Čavušoglua “nepoželjna”.

On je rekao da vlada neće pružiti nikakvu pomoć ukoliko Čavušoglu u subotu ipak dođe u Holandiju kako bi učestvovao na mitingu podrške predsjedniku Turske Tajipu Redžepu Erdoganu.

Odnosi Berlina i Ankare zategli su se posljednjih dana zbog toga što su u nekoliko njemačkih gradova otkazani skupovi podrške Erdoganu.

Švajcarska i Austrija su se pridružile sličnim zabranama u petak. Ze zemlje su zabranile da se na njihovoj teritoriji održe skupovi uz prisustvo predstavnika turske vladajuće partije Stranke pravde i razvoja, AKP.

Top