Neću podnijeti ostavku

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da neće podnijeti ostavku nakon što je Međunarodni sud pravde u Haagu odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da neće podnijeti ostavku nakon što je Međunarodni sud pravde u Haagu odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

– Postupao sam savjesno, u okviru svojih zakonskih ovlasti, uz konsultacije sa najboljim svjetskim stručnjacima za međunarodno pravo i punu svijest o moralnoj obavezi prema svom narodu, koji me je izabrao. Taj narod je politikantskim igrokazom Međunarodnog suda pravde obespravljen i ponižen – ali narod će znati da ocijeni i procijeni ko je istrajavao na istini i pravdi, a ko je s tim principima spreman kalkulirati, trgovati i izdati ih radi trenutnog šićara. Zato se neće ispuniti Radončićeva želja da sjedne u časnu stolicu koja mu ne pripada. Ja ću Predsjedništvo BiH napustiti u novembru 2018. godine. U skladu s Ustavom i zakonom, možda ću se 2022. i vratiti – poručio je Izetbegović.

“Međutim, taj papir nije bio utemeljen na statutu i pravilima suda, niti na praksi suda. Softić je dva puta zastupao BiH, Srbija je pokrenula reviziju i tada je Softić imao legitimitet. Sud je dva puta zaustavio pokušaj revizije, prvi put preko registrata, a drugi put obraćanjem članovima Predsjedništva BiH”, kaže Izetbegović uz napomenu da se Softić potrudio te mu je čestitao rekavši da je najava procesuiranja Softića glupost.

Na pitanje zašto javnost nije obavijestio o pismu iz maja, Izetbegović je rekao kako ništa nije krio te da je o svemu obavijestio članove pravnog tima koji je radio na reviziji.

“Mi smo cijenili da vrijedi pokušati i ići dalje, da treba sve učiniti za pravdu u ovoj zemlji i da ne treba ispustiti šansu ili obazirati zato što je neki registrar, koji se ne poziva na statut i pravila, sam po sebi nešto odgovorio. Išli smo dalje, smatrajući da ćemo valjanom aplikacijom ubijediti sudije. Nikada se nisu pozvali ni na šta, ni na statut ni na pravila”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da odluka da se ide u reviziju nije njegova, već joj je dao podršku te da se zbog toga ne kaje.

Top