KOHA DITORE: Amerikanci ne podržavaju Thacijevu vojsku

Američki zvaničnici telefonom pozvali Ministarstvo za KSB i izrazili svoju nesaglasnost s Thacijevom inicijativom. To je kasnije potvrđeno u pismu koje je ministar za KSB Haki Demolji uputio kosovskom rukovodstvu, javlja prištinski dnevnik.

Transformacija Kosovskih snaga sigurnosti, za koju je kosovski predsjednik Hašim Thaci pokrenuo inicijativu, nema međunarodnu podršku, piše prištinski list “Koha ditore”.

Ovaj dnevnik navodi da su američki zvaničnici telefonom pozvali Ministarstvo za KSB i izrazili svoju nesaglasnost s Tačijevom inicijativom. To je kasnije potvrđeno u pismu koje je ministar za KSB Haki Demolji uputio kosovskom rukovodstvu.

Demolji je rekao da je primio telefonski poziv iz Kancelarije zamjenika pomoćnika američkog ministra odbrane Majkla Karpentera i da mu je rečeno da su SAD zabrinute zbog planova o transformisanju KSB putem izmene sadašnjeg zakona.

Uz to, Demolji je naveo da je ataše za odbranu pri američkoj ambasadi takođe izrazio zabrinutost zbog Tačijevog poteza.

U Kancelariji EU u Prištini rečeno je prištinskom listu da bi “takvo jedno važno pitanje trebalo rešavati u okviru ustava”.

U međuvremenu, kosovski premijer Isa Mustafa je na Fejsbuku naveo da buduća vojska Kosova neće biti pod političkim uticajem i da se Demolji, koji je član Mustafine Demokratske lige Kosova (LDK), ne protivi procesu transformacije već da je u pismu kosovskim liderima samo izrazio stavove “kosovskih strateških partnera”.

“Smatram napade na ministra Demoljija i procurivanje zvaničnih dokumenata u javnost radi političkih efekata neprihvatljivim, neodgovornim i tendencioznim”, zaključio je Mustafa, prenosi danas “Epoka e re”.

Top