Sjedinjene Američke Države (SAD) i Japan zatražili su hitan sastanak Savjeta bezbjednosti

Kako navode neimenovane diplomate, sastanak će vjerovatno biti zakazan za sjutra, po povratku ambasadora iz posjete regionu jezera Čad.

“Žalimo zbog kontinuiranog kršenja rezolucija SB od Demokratske Narodne Republike Koreje, uključujući najnovija lansiranja balističkih raketa”, rekao je portparol UN Farhan Hak, prenosi AFP.

Hak je istakao da bi rukovodstvo te zemlje trebalo da se uzdrži od daljih provokacija i vrati se punom poštovanju svojih međunarodnih obaveza.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak lansirala četiri rakete, od kojih su tri pale u blizini Japana, što je najnovija u nizu njenih raketnih proba koje predstavljaju kršenje rezolucija UN kojima se Pjongjangu zabranjuje da razvija raketnu tehnologiju.

Sjevernokorejska državna agencija KCNA je objavila da je posljednje lansiranje bilo trenažna vježba za napad na američke baze u Japanu.

SB je do sada Sjevernoj Koreji uveo šest rundi sankcija, od kojih su dvije usvojene prošle godine, čime su znatno pooštrene kaznene mjere protiv te zemlje.

Top