Šta je John McCain radio kod “ISIL-a”

Republikanski senator John McCain prošlog vikenda tajno je otputovao u Siriju, gdje je razgovarao s američkim vojnicima i pobunjeničkim zvaničnicima.

Kako prenose svjetski mediji, portparolka nekadašnjeg predsjedničkog kandidata Julie Tarallo je potvrdila da je McCain boravio u Siriji.

“Taj put je bio važna mogućnost da se stekne pristup dinamičnim okolnostima na tlu Sirije i Iraka. Senator će raditi sa administracijom predsjednika Donalda Trumpa i vojnim liderima u optimizaciji našeg pristupa, kako bi se porazila Islamska država”, navodi se u saopštenju.

“Wall Street Journal” je prenio da je McCainov put u Siriju organizovala američka vojska i da je on postao prvi američki zvaničnik koji je došao u Siriju od angažovanja oružanih snaga SAD u pomoći pobunjeničkim paravojnim formacijama.

Također, McCain je boravio i u gradu Raki, nezvaničnoj prijestonici Islamske države, gdje je razgovarao s kurdskim borcima.

Prethodno je Raku posjetio i šef Pentagona James Mattis, poslije čega je načelnik Centralne komande američke vojske general Joseph Votel rekao da je neophodno više američkih trupa da bi se džihadisti protjerali iz tog grada.

Plan za osvajanje Rake je suspendovao turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, koji ne želi da Kurdi učestvuju u tome. Zbog toga se McCain  u Ankari sastao i s njim, kako bi se razmotrilo stanje u Siriji i stekao uvid u odnose Turske i SAD.

Top