Ne ugrožavamo BiH

Srbija će stajati uz Srbe u Bosni i Hercegovini i daćemo podršku Republici Srpskoj i svemu što se radi po Ustavu i zakonu, poručio je na konferenciji za novinare predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Cilj Srbije je da sačuva mir i stabilnost u odnosima sa BiH, ali nećemo dozvoliti ponižavanje Srbije, poručuje premijer Aleksandar Vučić. Predsjednik RS Milorad Dodik poručio da je jasno da najavljena revizija nije pitanje pravde, jer u tom slučaju takva odluka, ističe, ne bi mogla da bude donesena, dok predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da će nelegalna tužba vjerovatno biti podnesena.

Tomislav Nikolić kaže da Republika Srpska i Srbi nisu učinili ništa da pokvare ni da destabilizuju odnose u BiH.

“Danas smo se sastali ne prvi ali ni poslednji put i češće ćemo se sastajati, jer smo dovedeni u situaciju da moramo da razmišljamo o sudbini BiH, Republike Srpske i, što je najgore, o sudbini odnosa između Bošnjaka i Srba u BiH. Dočekali smo da jedan član Predsjedništva BiH donosi odluku za koju nije bitno da li je ili nije u njegovoj nadležnosti već šta mu je bio cilj i šta time poručuje. Veoma je neizvjesno kako će se razvijati odnosi u BiH i kakve odnose Sarajevo očekuje sa Srbijom”, rekao je Nikolić poslije sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, predsjednikom RS Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Dodaje da ne zna ni kakve odnose Bakir Izetbegović očekuje sa Srbijom poslije revizije presude u Hagu. Sa tim se, kaže, evidentno ne slažu ni predstavnici srpkog ni hrvatskog naroda u BiH, ali ni međunarodna zajednica.

Istakao je i da međunarodna zajednica za sada nema riječi kojima bi opravdala takvu akciju, ali ni riječi osude, te da će morati da se izjasni da li se to radi uz njenu saglasnost ili bez nje.

Dodaje i da će Srbija uvijek stajati uz Srbe u BiH.

“Srbija će uvijek stajati uz Srbe u BiH, mi smo neraskidivo vezan narod, jedan isti narod. Oni će imati podršku u svemu što rade i na osnovu Ustava i zakona”, poručuje Nikolić.

Navodi i da Srbija neće podržati ničije neustavne ni nezakonite mjere, a pogotovo ne odluku kojom se jedan narod u BiH ponovo postavlja u poziciju sa koje bi mogao da krene u napad na srpski narod.

Vučić: Odnosi dvije zemlje vraćeni dvadeset dvije godine unazad 

Premijer Aleksandar Vučić kaže da Srbija ni na koji način nije doprinijela podnošenju zahtjeva za reviziju presude BiH za genocid, i izrazio uvjerenje da tužba neće uroditi plodom.

Prema njegovim riječima, odnosi dvije zemlje su vraćeni 25, odnosno 22 godine unazad, u doba potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a posao Srbije je da sačuva mir i stabilnost u regionu ali i da odgovori na tužbu i pobijedi.

“Očigledno je da neki ljudi žive u prošlosti i od nje pokušavaju da žive”, primijetio je srpski premijer.

Kaže da Srbiju najviše brine činjenica da su odnosi dvije zemlje vraćeni 22 godine unazad.

“I ovo malo povjerenja koje smo uspjeli da izgradimo kroz sastanke je nestalo, jasno je da toga nema, jer ako želite da podignete tužbu protiv susjedne zemlje, a znate da ima više od milion Srba u BiH koji su protiv, znate da ne možete da je dobijete. Onda to pokazuje koliko su duboki, suštinski i temeljni naši problemi”, poručuje Vučić.

“Nemamo pravo da dozvolimo ponižavanje Srbije. Cilj u odnosima sa BiH je očuvanje mira i stabilnosti”, kaže premijer.

Vučić je, ukazujući na to da vjerovatno sve zanima formalno pitanje da li će Srbi učestvovati u vlastima u Sarajevu, naglasio da Srbija nikada nije vršila i neće vršiti pritisak na Srbe u RS i predstavnike Srba u BiH, jer oni najbolje znaju kako da sačuvaju interese srpskog naroda.

Objasnio je da će Srbija pokušati da traži nove mehanizme za istinski, suštinski dijalog sa bošnjačkim narodom. 

Oni, kako je konstatovao, nisu dosada bili dovoljno uspješni, jer, kako kaže, “bar neko od nas nije bio dovoljno iskren”. 

Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare

Vučić: Nisam ovo očekivao od Izetbegovića

Premijer Aleksandar Vučić kaže da nije očekivao pokretanje revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

“Ako me pitate da li sam iz racionalnog ugla, posmatrajući i analizirajući te stvari, očekivao taj potez Bošnjaka – ne, nisam”, rekao je Vučić.

On je, upitan da li je očekivao takav potez Bakira Izetbegovića, rekao da to prije mjesec dana nije mogao očekivati, te dodao da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić jeste tako mislio i “malo bolje anticipirao te stvari od njega”.

“Vjerovao sam da je to pogrešan potez za odnose Bošnjaka i Srba, da nije odmjeren, da nanosi štetu prije svega našim odnosima, ali da ne donosi ništa dobro ni Bošnjacima ni Srbima”, rekao je Vučić.

Top