Marine Le Pen bi mogla ‘raznijeti’ Europsku uniju

Francuski ljevičarski političari se pripremaju za ono što obećava da će biti, teška kampanja protiv desničarskog kandidata Marine Le Pen.

Socijalist Benoît Hamon i ljevičarski kandidat Jean-Luc Mélenchon, razgovarali su u petak o mogućnosti da udruže snage kako bi pobijedili Le Pen i njenu stranku Nacionalni front. Ankete javnog mnijenja daju podporu ovoj dvojici muškaraca toliko, da ako bi se udružili, mogli bi imati dovoljno da 7. svibnja uđu u utrku između dva prvoplasirana kandidata.

Mnogi nositelji francuskog duga se plaše Le Pen, koja je rekla da će izvesti zemlju iz Europske unije. Ali su oni očito prodali obveznice strahujući da bi ujedinjena ljevica mogla – možda ironično – pogurati centrističke glasovanja prema Le Penovoj – donosi webtribune.

Razlika između francuskog i njemačkog 10-godišnjeg suverenog duga je porasla za više od 0,7 postotnih bodova kako su se francuski prinosi popeli.

“Razliku između njih dvije pokreće politički rizik od izbora,” rekao je Carlos Diego Iscaro, viši ekonomist u IHS Market, istraživačkoj kompaniji sa sjedištem u Londonu. Ako Le Pena pobijedi, “Ja bih očekivao da se razlika drastično povećati.”

Glavni indeks francuske burze, CAC 40, je pao za 0,65 posto u petak.

Financijski analitičari su već držali na oku burzu ove godine, s predstojećim izborima u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj i time da je budućnost Europske unije potencijalno dovedena u pitanje.

Važno je napomenuti da pobjeda Le Pen ne čini francusko odstupanje iz EU sigurnim. Ali tamošnji izbori zaslužuju bliže nadgledanje nego kod ostalih europskih sudionika, izjavio je Eric Adler, direktor PGIM nekretnina.

“Kakav god da bude ishod na drugim izborima, time se može upravljati,” kazao je u srijedu na događaju u New Yorku. “Ideja da Marine Le Pen može pobijediti bi mogla dići u zrak Europsku uniju.”

Le Pen želi obuzdati imigraciju i bila je udarna vijest u proteklih godinu dana sa svojom retorikom protiv Europske unije, koja zvuči kao ona od bivšeg Brexit lidera Nigela Farage-a. Francusko napuštanje EU bi u suštini značilo da unija gubi svoju drugu i treću najveću ekonomiju na izborima u razmaku od manje od godinu dana. Njemačka je najveće gospodarstvo EU.

U studenačkom intervjuu za CNBC, lider partije Nacionalnog fronta je rekla da je Francuska pretrpjela “ogromne gubitke” u mnogim sektorima, dodajući da je potreban strateški plan da se vrati na svoje noge. Za razliku od Velike Britanije, Francuska također koristi euro, pa će morati promijeniti valutu ukoliko napusti Europsku uniju.

Francuski izbori obično imaju dva kruga. Nedavne ankete pokazuju da će Le Penova osvojiti prvi krug glasovanja, zakazan za 23. travnja, ali da će izgubiti 7. svibnja u drugom krugu, kada se bude glasovalo između nje i bilo koga tko prođe u drugi krug.

“Većina anketa ukazuje da će Nacionalni front izgubiti izbore,” rekao je Iscaro. “Ali, ankete su nedavno pogriješile, tako da ih moramo gledati s rezervom.”

Većina anketa o Brexit referendumu u Velikoj Britaniji i, najvažnije, o predsjedničkim izborima u SAD, su pogriješile.
Anksioznost po pitanju toga da bi Le Pen eventualno mogla pobijediti na francuskim izborima je uznemirila ulagače na globalnoj razini.

“Ako Le Penova pobijedi, imat ćemo krizu s eurom,” rekao je Peter Cardio, glavnih tržišni ekonomist, dodajući da bi takav veliki poremećaj još podigao američki dolar.

Euro je pao za 3,6 posto u odnosu na dolar u posljednjih godinu dana.

 

Top