Hrvatska prodaje oružja pobunjenicima u Siriji

Hrvatska je drastično povećala prodaju municije iz jugoslovenskog i ratnog razdoblja Saudijskoj Arabiji u 2016. godini, uprkos upozorenjima organizacija za ljudska prava o ilegalnom preusmjeravanju pošiljki u ratna područja, što predstavlja kršenje međunarodnih zakona, piše Balkanska istraživačka regionalna mreža.

U prvih devet mjeseci prošle godine, Zagreb je prodao municije, mina i raketnih bacača u vrijednosti od 83 miliona evra (88 miliona dolara), otkrivaju Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) i Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP).

Cifre za period od oktobra do decembra tek treba da budu objavljene.

Video-snimci i fotografije koji su se pojavili iz Sirije pružaju uverljive dokaze o prisustvu municije i oružja hrvatske proizvodnje u toj državi.

Hrvatska je, kako se navodi, jedna od prvih država koje su isporučile oružje sirijskim pobunjenicima, oslobađajući se na taj način zaliha municije tokom zime 2012. godine.

Oprema je usmjerena preko Jordana, plaćena od Saudijske Arabije uz koordinaciju CIA, duž puta kojim je od tada iz srednje i istočne Evrope prenijeto oružje u vrijednosti većoj od milijardu evra.

Od trenutka kada su te prve isporuke razotkrivene, Hrvatska je uložila maksimalne napore da detalji te trgovine ne bi dospjeli u medije, uklanjanjem ključnih informacija kao što je konačno odredište iz službenih izvještaja, prenio je Balkaninsajd.

Novinari su, međutim, našli način da zaobiđu tajnost, korišćenjem malo poznatih podataka UN o trgovini, koji su otkrili kako je Hrvatska izvezla više od 2.600 tona decenijama stare municije (koju je hrvatska vojska proglasila viškom) moderno opremljenoj vojsci Saudijske Arabije između februara i septembra 2016. godine.

Od decembra 2012. godine i početka rata u Siriji, Hrvatska je izvezla oružje i municiju vrijednu 126 miliona evra (134 miliona dolara) Saudijskoj Arabiji i 44 miliona evra (47 miliona dolara) Jordanu, prema podacima sa internet stranice UN Komtrejd, koja objavljuje detaljnu međunarodnu statistiku o trgovini dobrima iz 99 različitih kategorija, uključujući municiju.

Prije toga, trgovina oružjem i municijom je bila praktično nepostojeća u Hrvatskoj.

Hrvatska je ukupno isporučila više od 6.000 tona municije za ručno i lako oružje, koja je vjerovatno podrazumijevala metke, minobacačke projektile, rakete, granate, samo zalivskom kraljevstvu. To je jednako težini 750 miliona metaka za kalašnjikove AK-47.

Top