PRAVNI EKSPERT TRNKA: “Neupitan je mandat agenta BiH Sakiba Softića”!

Odlukom Predsjedništva BiH imenovan je agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu po tužbi BiH protiv SR Jugoslavije Sakib Softić. I njegov mandat zvanično traje i danas, izjavio je za Fenu bivši agent BiH u ovom sudu, ustavnopravni ekspert Kasim Trnka.

Po njegovim riječima, ono što ovdje stvara sumnju je polemika u vezi sa tim da li je revizija presude novi postupak ili nastavak ranijeg postupka.

 

– U Statutu i Pravilima Međunarodnog suda pravde nema odredbe po kojoj se podnošenje prijedloga za reviziju presude toga suda smatra novim postupkom. Ukoliko je Sud u nekom slučaju, inače rijetkih prijedloga za reviziju, zasnovao novi predmet, za to nije imao uporišta u navedenim dokumentima i mogao je to pravdati samo praktičnim razlozima evidentiranja predmeta. Iz navedenog se može vjerodostojno zaključiti da je prijedlog za reviziju nastavak postupka u kojem se ne otvara rasprava ni o jednom drugom pitanju o kojem je odlučeno, osim o onom koje je označeno u prijedlogu za reviziju – kaže Trnka.

 

Ukoliko ovlašteni predstavnik tužene strane ospori aktivnu legitimaciju agenta BiH, o tome, kao o prethodnom pravnom pitanju, nakon rasprave, treba da odluči Sud.

 

– Nema mjesta političkom diskursu o kvalitetu mandata agenta – zaključio je Trnka.

 

Podsjećamo, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore prokomentarisao je mogućnost pokretanja revizije tužbe BiH protiv Srbije za genocid te je sugerirao političarima da ne pokreću reviziju tužbe jer za to ne postoje uvjeti- “Upitan je i Softićev mandat, a mi smo od određenih stručnjaka čuli da je njegov mandat završen 2007. godine”, rekao je Moore, ne precizirajući izvore iz kojih je doznao ovu pretpostavku. 

 

SB

Top