Mašaripov je u noćnom klubu ubio 39 osoba

Abdulgadir Mašaripov, pripadnik Islamske države koji je izvršio teroristički napad u novogodišnjoj noći u Istanbulu pojavio se pred sudom, gdje je sve priznao.

“Ja sam pripadnik Islamske države. To je organizacija koja je formirana da bi stvorila islamski kalifat, lider je Abu Bakr al Bagdadi. Akciju na Taksimu je trebalo da izvedem po naredbi Abu Džihada, koji mi je rekao da će se mnogi hrišćani naći tu“, rekao je Mašaripov.

Prema njegovim riječima, on je u Tursku ušao u januaru 2016. godine.

“Želio sam da odem u Siriju, ali nisam imao kako. Došao sam u Istanbul sa ženom i djecom. Nisam kontaktirao telefonom sa vođama, imao sam aplikaciju “Telegram“ instaliranu na kompjuteru. Nisam kontaktirao ni sa kim iz Turske“, dodao je Mašaripov.

Kazao je da ga je Abu Džihad nedjelju dana prije akcije obavijestio o tome šta treba da uradi.

“Iznajmio je stan, donio je kalašnjikov, bombe, suzavac i metke. Nisam znao odakle je to oružje. Mi smo uradili hrišćanima ono što su uradili oni muslimanima. Mi nemamo problem sa turskom državom. Nisam otišao na Taksim, policije je bilo svuda. Pozvao sam Abu Džihada. Nisam htio da idem u kafić Reina, rekao sam mu da ne mogu to da uradim 31. decembra. On me je poslao tamo, poslao mi je nekoliko slika, nije mi govorio o tome ko je unutra“, istakao je Mašaripov.

On je otkrio i da se iz kafića u kom je počinio zločin izvukao “puzeći kao žrtva“, te da nijedan taksi prevoznik nije htio da ga primi, ali je ipak uspio da stigne do “štek stana“.

“Abu Džihad mi se nije javljao, ali jeste dan kasnije, kada je po mene stigao automobil i odvezao me kod čovjeka koji se zove Mustafa. Tu sam ostao dan, pa me je prebacio na drugo mjesto, svuda je bilo policije. Tu sam i uhapšen. Ne žalim što sam uradio to što sam uradio, želim smrtnu kaznu, a ne da budem u zatvoru“, naveo je Mašaripov.

Top