Odgovor Bijele kuće -Sud uzurpirao vlast

Savjetnik Bijele kuće Stiven Miler oštro je kritikovao federalni Apelacioni sud koji je blokirao izvršnu uredbu predsjednika Donalda Trampa o imigraciji.

On je odluku suda nazvao “uzurpiranjem vlasti”.

“Ovlašćenja predsjednika su ovdje izvan svake sumnje”, rekao je Miler gostujući na televiziji “Foks njuz”, istakavši da “u SAD sudstvo nema prevlast”, prenosi Rojters.

Kritikujući Apelacioni sud za Deveti okrug zbog toga što je blokirao Trampovu uredbu, zvaničnik Bijele kuće je rekao da taj sud ima dugogodišnju istoriju poništenih odluka.

Tramp razmatra mogućnost da izda novu izvršnu uredbu o zabrani građanima iz pojedinih zemalja da uđu u SAD, nakon što je federalni Apelacioni sud donio odluku o daljoj suspenziji njegove zabrane za ulazak državljanima sedam mahom muslimanskih zemalja.

Tramp je najavio mogućnost da izda “novu uredbu” već u ponedjeljak ili utorak, ne precizirajući o kakvoj vrsti zabrane putovanja bi moglo da bude riječi.

Šef osoblja Bijele kuće Rajns Pribus rekao je novinarima u petak da ostaje mogućnost da slučaj bude iznijet i pred Vrhovni sud.

Tramp je krajem januara uredbom, koju je nazvao nacionalnom bezbjednosnom mjerom za sprečavanje napada islamskih ekstremista, pokušao da zabrani ulazak državljana Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Jemena i Sirije na 90 dana, a ulazak izbjeglica iz Sirije na neodređeni vremenski period.

Predsjednik Donald Tramp izjavio je da su hapšenja stotina migranata bez dokumenata širom SAD prošle nedjelje izvedena u skladu sa obećanjem koje je dao tokom predizborne kampanje da će iz zemlje ukloniti “ilegalne kriminalce”.

“Mjerama protiv ilegalnih kriminalaca samo ispunjavam obećanje koje sam dao tokom kampanje. Članove gangova, narkodilere i ostale sklanjamo odavde!”, poručio je Tramp na Tviteru, prenosi AFP.

Federalna imigraciona i carinska policija uhapsila je tokom, kako je navela, “rutinskih operacija”, pojedince bez dokumenata koji žive u Atlanti, Ostinu, Čikagu, Los Anđelesu, Njujorku i drugim gradovima.

Racije su uslijedile nakon što je Tramp 25. januara donio izvršnu uredbu o deportovanju pojedinaca bez dokumenata koji su osuđeni ili “optuženi za kriminalni prestup”.

Tokom predizborne predsjedničke kampanje, Tramp je obećao da će deportovati čak tri miliona imigranata s kriminalnom prošlošću i izgraditi zid duž granice s Meksikom, podsjeća francuska agencija.

Top