Frank-Walter Steinmeier novi predsjednik Njemačke

On je kao ministar vanjskih poslova uživao visoki ugled i izvan vlastite stranke (SPD), ima diplomatsko iskustvo, cijenjen je i na međunarodnoj razini i prošao je kroz mnoge krize…

 

Frank-Walter Steinmeier kao zajednički kandidat stranaka iz demokršćanskog tabora CDU-a i CSU-u i socijaldemokratskog SPD-a izabran je za saveznog predsjednika.

 

Kandidata Socijaldemokratske partije izabrala je savezna skupština koja se sastoji do 630 izabranih poslanika i još 630 izaslanika koji se delegiraju iz 16 njemačkih pokrajina.

 

Steinmeier je već dugi niz godina ime koje je konstantno prisutno u njemačkoj politici. Donedavno je bio ministar vanjskih poslova u takozvanoj velikoj koaliciji CDU/CSU-a i SPD-a.

 

Za većinu građana Njemačke, kako su pokazale ankete, Steinmeier je osoba koja predstavlja njemačku diplomatiju. Pritom je njegov posao šefa diplomatije bio tek posljednji u nizu pozicija koje je ovaj 61-godišnji socijaldemokrat obavljao tokom svoje skoro 20-godišnje političke karijere.

 

Ministar u kancelarskom uredu, predsjednik kluba zastupnika, ministar vanjskih poslova u prvom mandatu i kandidat za kancelara. Poslije Joachima Gaucka u predsjedničku fotelju sjeda čovjek koji nije nepoznanica u Njemačkoj, javlja Deutsche Welle.

 

On je kao ministar vanjskih poslova uživao visoki ugled i izvan vlastite stranke (SPD), ima diplomatsko iskustvo, cijenjen je i na međunarodnoj razini i prošao je kroz mnoge krize. I rezultati anketa odražavaju taj visoki ugled. Steinmeier se već godinama nalazi u samom vrhu kad je u pitanju omiljenost političara u Njemačkoj.

 

(FENA/dg)

 

Top