LOPOV ADNAN TERZIĆ NAJAVIO UBRZANU IZGRADNJU KORIDORA 5C: Na proljeće još dvije dionice – tunel Prenj i Mostarska obilaznica (VIDEO)

Izgradnja dionice Mostar Sjever – Mostar Jug, kao i tunela Prenj trebala bi početi u proljeće, odnosno s početkom građevinske sezone, naredne godine, kazao je direktora JP Autoceste FBiH Adnan Terzić.

Prema njegovim riječima, usvajanjem izmjena Prostornog plana FBiH u Domu naroda Parlamenta FBiH, praktično su deblokirane pripreme za izgradnju novih dionica autoputa na Koridoru 5c.

 

– Za nas je najvažnije da su utvrđene takozvane kontrolne tačke na autoputu. Sada možemo vršiti pripreme koje podrazumijevaju projektovanje dionica autoputa, dobijanje potrebnih dozvola, izbor izvođača radova i slično, kako bismo što prije počeli izgradnju novih dionica – kazao je Terzić.

 

Ukupna cijena izgradnje ove dvije dionice, odnosno Mostarske zaobilaznice i tunela Prenja je oko 500 miliona eura, odnosno oko milijardu KM. Iako se u toku prošle godine mnogo govorilo o tome kako je osnovni uslov za otvaranje novih gradilišta povećanje akcize na gorivo sa 10 na 15 feninga po litru, Vlada FBiH je usvojila model finansiranja, kojima će biti prevaziđen ovaj problem.

 

– Povećanje akciza nije uslov za osiguravanje sredstava za ove dvije dionice. Prema odluci Vlade FBiH, uslov za dodjelu posla bit će da izvođač radova sa sobom “dovede“ banku koja će finansirati radove putem kredita. Vlada FBiH će preuzeti vraćanje tog novca, a sa bankom će ispregovarati uslove odobravanja tog kredita – pojasnio je Terzić za portal Faktor ba.

 

Vezano za “spornu” dionicu Mostar Jug-Buna, Terzić je kazao kako je bespotrebno podguta politička prašina.

 

– Prostorni plan kojeg je usvojio Parlament FBiH ima dovoljno širok obuhvat namijenjen za gradnju autoputa koji nam omogućava da izaberemo optimalnu trasu na ovoj dionici, kojom ćemo ispoštovati zahtjeve struke, ali i lokalne zajednice, odnosno stanovnika tog područja – dodao je Trezić.

 

Terzić je za “Slobidnu Bosnu” kazao kako je izabrana nešto skuplja varijanta trase s izgradnjo tunela koji bi išao ispod naseljenih područja i poljoprivrednog zemljište, kako bi šteta zaa okolinu bila štomaanja.

 

“Činjenica je da će izgradnja tunela poskupjeti izgradnju autoceste na ovoj dionici, ali će ona i dalje biti niža nego predviđena trasa brdima iznad Blagaja”, pojasnio je Terzić za “Slobdonu Bosnu”.

 

Terzić je također kazao da se ranije započeti radovi na dionici kod Zanice  ( Zenica Bypass – I, II i III poddionica) odvijaju predviđenom dinamikom, i da je u planu da s proljećem počnje izgradnja dionice kod Svilaja.

 

“S početkom proljeća imat ćemo četiri gradilišta, a tokom godina, nadam se, ukupno šest gradilišta”, rekaoje Terzić za “Slobodnu Bosnu”.

 

U video prilogu možete vidjeti idejnu projekciju “sporne” dionice Mostar Jug-Buna.

 

Top