Rezultat rada Zdravka Kosića je “crna lista”

Republika, čiji je predsjednik pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, trpi štetu i treba bar da smijeni svog šefa Predstavništva u SAD, ocijenio je danas poslanik Narodnog demokratskog pokreta u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zdravko Krsmanović.

“Svjedoci smo da je činjenjem ili nečinjenjem Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu napravljena nemjerljiva šteta predsjedniku, a preko njega i Republici Srpskoj” – rekao je Krsmanović danas u parlamentu Srpske, ističući da su Miloradu Dodiku u januaru uvedene sankcije SAD, a pokazale su se, kaže, netačnim i Dodikove tvrdnje da će nova američka administracija povući aktuelnu ambasadorku te zemlje iz BiH.

Na pitanje da li će zbog svega biti smijenjen šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtinu Obrad Kesić, potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović je rekao da će kao i dosad biti razmatran izvještaj o radu tog predstavništva.

Uvjeren je da Srpska nije i neće imati političku štetu zbog američkih sankcija Dodiku.

“Administracije dolaze i odlaze. Naravno da s respektom treba gledati ambasadu svake zemlje, pa tako i SAD, jedne od svakako važnih zemalja” – dodao je Kasipović.

Međutim, Krsmanović je reagovao stavom da jeste šteta ako jedna zemlja ima predsjednika na “crnoj listi zajedno s najvećim kriminalcima i mafijašima”.

Tvrdi da je u proteklih deset godina iz budžeta Republike Srpske izdvojeno oko 60 miliona KM za lobiranje u svijetu, a rezultat je – predsjednik Republike Srpske na “crnoj listi”.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović tražio je od Vlade Republike Srpske detaljne podatke i finansijske troškove tokom boravka premijerke Željke Cvijanović u SAD, na dan inauguracije američkog predsjednika Donalda Trampa te nedavno na molitvenom doručku.

Kasipović je rekao da je Cvijanović usmeno informisala Vladu o oba putovanja.

(Agencije)

Top