Hoće li Vlada manjeg BH entiteta Republike Srpske stopama rumunske?

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović najavio je danas da će u ovoj godini biti predložen za usvajanje zakon o amnestiji.

“U Ministarstvu pravde Republike Srpske izvršene su sve analize i pripeme kada je u riječ o ovom delikatnom zakonu i na to nas obavezuju i neke ranije rasprave u parlamentu – rekao je Kasipović u Narodnoj skupštini Srpske, odgovarajući na pitanje poslanika SP-a Slobodana Protića, koji je istakao da su osuđenici iz zatvorskih ustanova u Foči i Banjaluci dostavljali članovima Skupštinskog odbora za predstavke pitanja u vezi s tim zakonom.

Tokom prošle godine bilo je najavljeno usvajanje tog zakona, ali do toga nije došlo.

“Smatramo da bi bilo korisno da se u ovoj godini usvoji zakon o amnestiji iz više razloga, a, između ostalog, kako bi se rasteretile ustanove u kojima se vrši izvršenje krivičnih sankcija, te smanjili njihovi materijalni troškovi”, rekao je Protić.

Kasipović je naglasio da je posljednji zakon o amnestiji u Republici Srpskoj usvojen 2005.

Podsjećamo, Vlada Rumunije nedavno je, pod obrazloženjem rasterećenja prenatrpanih rumunskih zatvora, izdala Dekret koji, prema ocjeni javnosti, dekriminalizuje mnoge slučajeve korupcije.

Uredba je izazvala revolt stotina hiljada građana, koji, i pored povlačenja Dekreta, na ulicama rumunskih gradova sada traže ostavku vlade.

(BN televizija/Fena)

Top