Ustaški pokolj: Parastos za 2.300 Srba

Kod Spomen-kosturnice u Drakuliću služen je parastos za 2.300 Srba koje su u samo jednom danu prije 75 godina poklale ustaše u ovom banjalučkom naselju, kao i obližnjim mjestima Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

Služenju parastosa prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ministar pravde Srpske Anton Kasipović, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Parastosu, nakon kojeg su položeni vijenci na Spomen-kosturnicu, prisustvuju i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambenog otadžbiniskog rata, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, potomci žrtava ovog ustaškog pokolja i brojni građani Banjaluke.

Ranije danas, Svetom liturgijom u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću počelo je obilježavanje 75 godina od ustaškog pokolja Srba u tom banjalučkom naselju, kao i u obližnjim mjestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Liturgiji su prisustvovali direktor republičkog Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predstavnici grada Banjaluke, potomci žrtava ovog ustaškog pokolja i brojni građani Banjaluke.

Potpredsjednik Skupštine Grada Banjaluka Milan Milaković podnijeće iduće sedmice gradskom parlamentu inicijativu da se danom žalosti na području grada proglasi 7. februar, dan kada su 1942. godine ustaše poklale oko 2.300 Srba, među kojima 551 dijete, u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

“Inicijativu predlažemo imajući u vidu da tog dana građani Banjaluke treba da izraze počast svim žrtvama ovog pokolja, koji se ne smije zaboraviti”, izjavio je Milaković, koji je danas pristustvovao parastosu u banjalučkom naselju Drakulić.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom nadporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše su uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

U romanu “Drakulići” pokojnog banjalučkog novinara Jovana Babića koji je godinama istraživao ovaj zločin ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. godine predstavlja genocid.

Plan pokolja, prije koga su čak potrovani psi u tim selima – da ne bi najavili dolazak ustaša, razradio je stožernik za Hrvatsku krajinu Viktor Gutić zajedno sa fratrom Nikolom Bilogrivićem, dok se po monstruoznosti zločina istakao zloglasni fra Filipović, navodi se u ovom romanu.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Izvor: SRNA
Foto: SRNA/Nezavisne novine

Top