Tramp sa Porošenkom o krizi u Ukrajini

Američki predsjednik Donald Tramp poručio je ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku u telefonskom razgovoru da je spreman da sarađuje i sa Kijevom i sa Moskvom kako bi se riješio konflikt u istočnoj Ukrajini, prenosi “Rojters”.

Radićemo zajedno sa Ukrajinom, Rusijom i svim drugim umiješanim u problem, kako bi obnovili mir, rekao je Donald Tramp, a navodi Bijela kuća u saopštenju.

Sa druge strane, iz kabineta ukrajinskog predsjednika saopštili su da je tokom razgovora posebna pažnja posvećena “rješavanju situacije u Donbasu i postizanju mira političkim i diplomatskim sredstvima”, a dva predsjednika su razgovarala i o jačanju strateškog partnerstva između Ukrajine i SAD.

Kako se navodi, obije strane su izrazile duboku bojazan o eskalaciji nasilja i pogoršanja humanitarne situacije u Ukrajini.

Telefonski razgovor Trampa i Porošenka je prvi nakon inauguracije američkog predsjednika koji teži da poboljša odnose sa Moskvom.

Trampovo otvoreno poštovanje prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegove najave da će obnoviti veze sa Moskvom, povećale su strah da li će američka administracija ispuniti obavezu i održati sankcije protiv Rusije zbog umiješanosti u sukobe u Ukrajini i aneksiju Krima od Ukrajine.

Tramp je istakao da njegovo poštovanje prema Putinu neće uticati na američku spoljnu politiku.

 

Top