Udar na Trampa

Federalni sudija u Sijetlu izdao je privremenu obustavu primjene na celokupnoj teritoriji SAD izvršne uredbe američkog predsjednika Donalda Trampa o imigrantima.

Rojters navodi da ova presuda iz Sijetla obuhvata najširi opseg u odnosu na Trampovu uredbu o privremenoj zabrani ulaska u SAD državljana sedam zemalja sa muslimanskom većinom.

Agencija prenosi da je Ministarstvo pravde SAD objavilo da neće tražiti hitno stopiranje presude sudije iz Sijetla, dok je Bijela kuća najavila da će Ministarstvo to učiniti „što je prije moguće“.

AP navodi da je Bijela kuća obećala da će se boriti protiv ove presude i dodaje da je Trampov pres-sekretar Šon Spajser uredbu o privremenoj zabrani ulaska u SAD državljana sedam zemalja sa muslimanskom većinom nazvao „zakonitom i odgovarajućom“.

„Cilj predsjednikove uredbe je zaštita otadžbine, i on ima ovlašćenje i odgovornost po Ustavu da štiti američki narod“, rekao je Spajser.

Rojters prenosi da je američka federalna agencija za carinu i zaštitu granica obavijestila avio-kompanije iz SAD da ponovo mogu da počnu da primaju putnike kojima je ulazak u avione bio zabranjen Trampovom uredbom, nakon presude federalnog sudije u Sijetlu.

Avio-kompanijama je saopšteno da mogu da nastave da rade kao što su to činile i prije uredbe kojom je privremeno stopiran ulazak u SAD izbjeglica i državljana sedam zemalja sa muslimanskom većinom.

Top