Sastanak sa Izebegovićem prihvatio Nikšić, odbio Komšić!

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je prije nekoliko dana održao tajni sastanak sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem. Na sastanak je bio pozvan i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, ali je on ovaj poziv odbio…

 

Na sastanak su bili od strane predsjednika SDA Bakira  Izetbegovića pozvani lideri opozicije Nermin Nikšić i Željko Komšić. Međutim, kako saznaje N1, Komšić je ovaj poziv odbio i nije otišao na sastanak sa liderom Stranke demokratske akcije.
Podsjetimo, lideri Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić početkom ovog mjeseca održali su sastanak. Daleko od očiju javnosti i medija, lideri stranke u vlasti i najveće opozicione partije u Federaciji BiH, održali su sastanak kako bi razgovarali o “aktuelnoj situaciji”.
Sastanak lidera dvije stranke dolaze u vrijeme velikih političkih turbulencija u Federaciji, odnosno sve očitijeg neslaganja stranaka koje čine vlast u ovom bh. entitetu.
Naime, već duže vrijeme ponovo bukti politički rat između SDA i SBB-a, a koji prati i medijski rat između “Avaz” i portala “Faktor” i  nekoliko drugih koji su na strani SDA. Prije toga je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić već otvorio liniju potencijalne suradnje sa Nikšićem i SDP-om, te se ovo može smatrati i kao Izetbegovićeva strategija pripreme za eventualne nove političke dogovore nakon izbora 2018-te.

 

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, potvrdio je za agencija FENA da je u srijedu imao sastanak sa predsjednikom SDA i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.
-Razlog zbog kojeg smo se susreli jeste postupak revizije i obnove tužbe BiH protiv Srbije, zbog kršenja Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Radi se o strateškim pitanjima države BiH i mi u SDP-u imamo vrlo jasan stav u vezi toga. To je pitanje pravde za žrtve i potrebno je da se oko ovoga ujedine sve patriotske bosanske snage. Ovo nije pitanje bilo kojeg naroda ili bilo koje stranke. Ovo je pitanje svih koji su bili žrtve agresije na BiH, navodi se u Nikšićevom priopćenju za javnost.
On ističe da je predložio Izetbegoviću da se u vezi sa ovim organizira sastanak predstavnika svih političkih, vjerskih, akademskih i nevladinih udruženja, koje baštine i brane ideju jedinstvene BiH, bivših zvaničnika ratnog Predsjedništva Republike BiH i zvaničnika aktuelnog Predsjedništva, zajedno sa pravnim timom koji zastupa BiH, kako bi se postigao zajednički stav u vezi sa revizijom.


-Drago mi je da je gospodin Izetbegović prihvatio ovu ideju i vjerujem da će ovakav skup biti organiziran vrlo brzo. O bilo kakvim političkim odnosima SDA i SDP nije bilo riječi. SDP ostaje opozicija vlasti koju predvodi SDA, ali SDP nikada neće biti opozicija interesima države BiH, naveo je Nikšić.
(DEPO Portal/BLIN Magazin)

 

Top