VIDEO KO JE UČESTVOVAO U PROPASTI BOBAR BANKE: Predsjednik, premijer, tužilac, ministri, direktori, tajkuni…

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u slučaju “Bobar banka” protiv 20 osoba, koje se terete da su oštetili građane, javna preduzeća i instutucije iz oba entiteta i distrikta Brčko za za 122.560.418 konvertibilnih maraka.

ŠTA PIŠE U OPTUŽNICI

U optužnici se navodi da se optuženi  terete da su u periodu od 10. jula 2009. do 7. novembra 2014. godine postupali kao članovi zločinačkog udruženja, koju su formirali preminuli vlasnik “Bobar banke” Gavrilo Bobar i Darko Jeremić, član NO Banke i direktor firmi iz Bobar grupacije.
Jeremić je prvooptuženi u ovom slučaju.

Osim Jeremića, članovi zločinačkog udruženja su, između ostalih, i Slavica Injac, bivši direktor Agencije za bankarstvo RS i Snježana Vujnić, bivši direktor IRB-a RS.

Oni se terete za krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca, falsifikovanje i uništavanje službene isprave…, u namjeri da, kako je navedeno u optužnici, ostvare i zadrže nadzor nad cjelokupnim poslovanjem “Bobar banke”.

Optuženi se terete i da su sredstva depozita pravnih i fizičkih lica sa računa “Bobar banke”, kao i imovinu Banke u iznosu 122.560.418 KM zloupotrijebili za potrebe povezanih lica u okviru “Bobar grupacije”, kako bi im nezakonito pribavili imovinsku korist.
U optužnici se navodi da su povezanim licima “Bobar grupacije” dodjeljivani krediti iz sredstava koja nisu bila namijenjena za tu svrhu, a uprkos stavovima stručnih službi banke i bez kvalitetno utvrđene garancije da će krediti biti vraćeni.

Prema optužnici, krediti su davani članicama “Bobar Grupacije”, uprkos tome što je bilo poznato da se one nalaze u teškom finansijkom stanju, te da se radi o nelikvidnim i visokozaduženim firmama.

Na taj način, kako se ističe u optužnici, “Bobar banka” je dovedena u situaciju da je njen osnovni kapital pao ispod dozvoljenog minimuma, koji propisuje Centralna banka BiH, što je dovelo do uvođenja privremene uprave i otvaranja likvidacionog postupka.
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje u Sud BiH.

Prinudna uprava u “Bobar banku” uvedena je u decembru 2014. godine, samo par mjeseci posle iznenadne smrti Gavrila Bobara, vlasnika banke i “Bobar grupacije”.

Žurnal je još u februaru 2011. godine objavio da je “Bobar banka” nelikvidna i da opstaje zahvaljujući isključivo činjenici da budžetski korisnici drže sredstva na njenim računima.
Ovakav aranžman bio je moguć, jer je vlasnik Bobar banke, pokojni Gavrilo Bobar, bio funkcioner vladajućeg SNSD-a.

Samo mjesec i po dana nakon njegove iznenadne smrti, počela je da se ruši Imperija Bobar.
Ceh za propast Bobar banke plaćaju građani, firme, javna preduzeća i ustanove iz oba entiteta i distrikta Brčko, čiji su milionski depoziti ostali “zarobljeni” u “Bobar banci”.

Posebno je oštećena IRB RS, koja je putem “Bobar banke” davala kredite, uglavnom firmama koje su imale povlašten status kod vladajućeg establišmenta. Zato je među optuženima bivša direktorica IRB RS Snežana Vujinić.

ULOGA GORANA SALIHOVIĆA

Direktnu odgovornost za propast “Bobar banke” ima i bivša direktorica Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac, koja nije reagovala na nezakonito davanje kredita IRB RS preko “Bobar banke” povezanim pravnim licima iz Bobar grupacije i tajkunima bliskim vladajućem establišmentu.

Nečasnu ulogu u razmotavanju kriminalnih radnji oko “Bobar banke” imao je i suspendovani glavni tužilac BiH Goran Salihović, koji se svojski trudio da opstruiše istragu u predmetu “Bobar banka”. Postupajući tužilac u ovom slučaju Dubravko Čampara potvrdio je disciplinskom tužiocu, koji vodi postupak protiv Salihovića, da on uopšte nije vodio istragu, već da je samo potpisivao dokumente koje su ranije pripremali Salihovićevi saradnici Hasan Pleh i Emil Pinkas, koji nemaju tužilačka ovlaštenja.

Zbog toga je, nakon što je Salihović suspendovan, ponovo saslušano desetak osoba u ovom predmetu, pa je predmet mogao da se privede kraju i da se podigne optužnica. Prema izvorima iz Tužilaštva BiH, Salihović nije dopustio da se optužnica u slučaju “Bobar banka” podigne prije prošlogodišnjih lokalnih izbora.

Salihović je preko braće Bilalić, presuđenih kriminalaca, ranije stupao u kontakt sa Darkom Jeremićem, prvooptuženim u ovom predmetu.

PO NALOGU ŠEFA

U predmetu “Bobar banka” 2. juna 2016. godine saslušan je i nekadašnji premijer i ministar finansija RS Aleksandar Džombić. Baš u vrijeme kada je Džombić bio na tim funkcijama preko “Bobar banke” je povlaštenim firmama prebačeno stotine miliona maraka sredstava IRB RS.
Džombić je tokom saslušanja, kako se tvrdi, na pitanje tužioca zbog čega je dopustio da se sredstva iz budžeta i javnih preduzeća drže na računima u “Bobar banci”, koja je već bila na klimavim nogama, odgovorio da je to učinio “po nalogu šefa, Milorada Dodika”.

Dodik je, nakon propasti “Bobar banke” izjavio da se slom banke desio zbog smrti njenog vlasnika Gavrila Bobara.

“Zbog toga je bilo nestabilnosti koje su dovele do likvidacije ove banke. Određene nezakonitosti koje su se u njoj dešavale trebalo bi procesuirati, ali ovim ne bi trebalo da se bavi nijedan ministar, nego nadležne institucije”, kazao je svojevremeno Dodik.

U nastavku pogledajte istraživačke filmove TV Žurnala o uništavanju Bobar banke.

(zurnal.info/Ljiljana Kovačević)

Top