SDA ZAKUHALA S OPOZICIJOM: “Preko leđa penzionera ojačali ste ucjenjivačku poziciju HDZ-a”!

SDA je najoštrije osudila jučerašnji postupak HDZ-a BiH i opozicionih stranaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji je doveo do neusvajanja reformskog zakona o penzionom sistemu Federacije BiH..

-Glasanjem za nerealni i neprovodivi amandman, HDZ BiH i opozicione političke stranke su srušili reformski zakon, koji je trebao da unese više pravde u penzioni sistem, i da osigura njegovu održivost i stabilnost. Cilj HDZ-a BiH je da blokiranjem ključnih ekonomskih reformi napravi pritisak, kako bi realizirao svoje neprihvatljive političke zahtjeve. U tome su mu jučer pomogle opozicione stranke, koje su osnažile ucjenjivačku poziciju HDZ-a – navodi se u saopćenju SDA.

 

Dodali su da zahtijevaju od Vlade FBiH da ovaj zakon ponovo uputi u parlamentarnu proceduru, te da očekuju od svih političkih stranaka da vode računa o interesima penzionera, a ne o politikantskim uskostranačkim interesima.

 

Istim povodom, jučer je reagirao i Osman Ćatić, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Federalnog parlamenta koji je izjavio da smo jučerr, prvi put nakon Dejtona, “svjedočili novoj koaliciji HDZ-a BiH i SDP-a BiH”, a u vezi sa Prijedlogom zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO). 

– Razumijem poteze HDZ-a BiH da blokira reformske procese, ali mi nisu jasni motivi SDP-a koji se predstavlja kao zaštitnik prava socijalno ugroženih kategorija i uvodi nesigurnost u život i egzistenciju više od 400.000 penzionera i njihovih porodica – kazao je Ćatić.

.

Prije glasanja o Prijedlogu zakona o PIO, većinom glasova bila su odobrena dva amandmana Kluba Hrvata. Međutim, zakon nije dobio dovoljnu podršku za usvajanje.

 

Jedan od amandmana predviđao je povećanje boda pomoću kojeg bi se, prema zakonu, izračunavala visina budućih penzija. Vlada je predložila da taj bod iznosi 13,6, dok bi, prema predloženim amandmanima, on iznosio 14,31. Iz Kluba Bošnjaka, a i Vlade FBiH, ocijenili su da bi se usvajanje zakona o PIO s navedenim amandmanom urušila stabilnost penzijskog fonda Federacije BiH.

 

Izvor:SB

Top