Glas Amerike:Milorad Dodik u SAD potrošio blizu 30 miliona dolara

Glas Amerike, uz pomoć kolega iz Ministarstva pravde SAD, već izvjesno vrijeme detaljno istražuje aktivnosti političara Milorada Dodika i drugih članova SNSD-a na pokušajima kupovine uticaja u SAD-u, objavila je ova medijska kuća.

Nekoliko hiljada stranica dokumentacije svjedoči o dugogodišnjem angažovanju brojnih američkih lobističkih kuća i isplatama miliona dolara novca građana Republike Srpske.

O lobiranju u SAD-u već je bilo priče u javnosti. Međutim, novčane svote koje su se dosad spominjale u medijima su ispod stvarne sume novca koji je uzet od građana Republike Srpske.

Prema analizi Glasa Amerike, Milorad Dodik i njegove partijske kolege su dosad u SAD-u potrošile ukupno 29.635.062,83 dolara za ove svrhe.

U narednom periodu Glas Amerike će, kako su najavili, objaviti konačne rezultate istrage sa detaljnim podacima o uplatama, kao i imenima američkih građana i institucija na koje se pokušalo uticati.

Dodik i članovi SNSD-a su jedini političari u BiH koji su uplatili više od 25.000 dolara.

Često se spominje da bošnjačke stranke lobiraju u SAD-u, a to nije slučaj već od 1999. godine kada je Muhamed Šaćirbegović platio 25.000 dolara za usluge lobista. Sto se tiče Federacije BiH, HDZ 1990 i Stranka pravde i povjerenja su jedine druge stranke koje su lobirale u ovom vijeku.

(Glas Amerike)

Top